WK kort vrijdag | Rechter stelt verplichte drinkpauzes in

LIVEBLOG | Dit is het liveblog voor het korte WK-nieuws van vrijdag 20 juni. Volg hier de hele dag alle ins en outs uit Brazilië en blijf zo naast het grote nieuws ook op de hoogte van alle updates van het toernooi.

00.23 uur | Rechter: ‘Las drinkpauzes in’
De Braziliaanse rechter heeft besloten dat de FIFA verplicht drinkpauzes moet inlassen als het kwik boven de 32 graden Celsius komt. De voetbalbond liet het dit toernooi vooralsnog over aan de medische staf van de actieve landen en een beetje aan de scheidsrechter. Dat moet nu dus anders, waarmee FIFPro zijn zin krijgt. Die organisatie vroeg al om drinkpauzes.

23.55 uur | Prandelli baalt, Deschamps juicht
De emoties lagen vrijdagavond ver uit elkaar. Bij Italië kon Cesare Prandelli niet anders dan teleurgesteld zijn na de 0-1 nederlaag tegen Costa Rica. Didier Deschamps was juist door het dolle heen, nadat zijn Frankrijk met 2-5 won van Zwitserland.

De Franse bondscoach: ‘Dit was een erg goede wedstrijd, we maakten veel goede beslissingen. Als je vijf keer scoort tegen een sterk team als Zwitserland, dan doe je het goed. We hebben 6 punten en zijn goed op weg. Maar nu eerst Ecuador en als we daar goed doorheen komen, beginnen we in de achtste finales gewoon weer op nul.’

Prandelli zag zijn Italië falen en moet nu presteren tegen het Uruguay van Luis Suárez. ‘We moeten nu ook niet negatief doen’, stelt de trainer. ‘Het is zaak om nu te herstellen, zowel in mentaal als fysiek opzicht. Over enkele dagen spelen we weer een cruciale wedstrijd. We wisten dat we qua reizen en temperatuurverschillen een zwaar schema hadden, maar daar moet je het nu niet over hebben.’

21.21 uur | FIFPro moppert op FIFA
De internationale voetballersvakbond FIFPro heeft kritiek op de FIFA. Volgens de bond zijn er te weinig drinkpauzes en moeten spelers beter worden beschermd tegen blessures. Daarmee doelt FIFPro op Uruguayaan Alvaro Pereira, die donderdag in het duel met Engeland doorspeelde met een hersenschudding.

De drinkpauzes moeten volgens de bond al plaatsvinden bij een temperatuur van 28 graden, terwijl de FIFA de spelers pas laat drinken als het kwik ’32’ aangeeft. ‘Wat is er nodig voordat het standpunt van de spelers en hun gezondheid serieus worden genomen?’, vraagt de bond zich dan ook af.

‘Voor de wedstrijd van zaterdag tussen Duitsland en Ghana zijn de voorspellingen dat het 29 graden wordt met een luchtvochtigheid van 70 procent. Dat betekent een WBTG-waarde van bijna 31 graden’, vindt Vincent Gouttebarge, specialist medische zaken van de FIFPro. Volgens de FIFA is dit dus niet hoog genoeg om drinkpauzes in te lassen.

21. 06 uur | Bryan Ruiz springt een gat in de lucht
Bryan Ruiz was vrijdagavond ongetwijfeld de ‘man of the match’ bij het duel van Costa Rica tegen Italië. Bij de enigszins verrassende overwinning van de Costa Ricanen (0-1) was Ruiz de maker van de enige treffer. Zijn rake kopbal betekende niet alleen drie punten; Costa Rica plaatste zich met deze overwinning voor de achtste finale van het wereldkampioenschap. ‘Ik kan niet uitleggen welke emoties ik nu voel’, vertelde de aanvaller na afloop van de wedstrijd.

‘Het is ongelooflijk om op een WK te scoren. Ik draag de goal op aan mijn familie’, ging de speler van Fulham verder. We hebben hier van gedroomd, alhoewel veel mensen weinig van ons verwachtten. We hebben ons gekwalificeerd via teams die beter zijn dan wij. Een droom komt uit.’

18. 30 uur | Ronaldo traint weer
Cristiano Ronaldo lijkt nog geen streep te hebben gezet door de wedstrijd van Portugal tegen de Verenigde Staten. De aanvaller is al weken niet fit en vrijdag kwam hij met ingetapete knie het veld op. Ronaldo lijkt dit WK niet meer fit te worden, maar ploeggenoot Miguel Velosa hoopt op zijn inzetbaarheid. ‘Ik ben geen arts, maar van wat ik zie, is hij fit. Hij traint, hij springt en hij schiet. Meer kan ik er niet van zeggen.’

11:59 uur | Hulk fit voor Kameroen
Brazilië kan in de laatste groepswedstrijd tegen Kameroen weer beschikken over Hulk. De aanvaller van Zenit trainde vrijdag weer met de groep mee. Hulk moest de wedstrijd tegen Mexico (0-0) laten schieten in verband met een dijbeenblessure.

11:59 uur | Spanje wil door met Del Bosque
Het dramatisch verlopen WK voor Spanje betekent nog niet het einde van bondscoach Vicente del Bosque. Secretaris-generaal Jorge Perez heeft laten weten dat de bond hoopt dat Del Bosque nog twee jaar door zal gaan. ‘We zouden graag zien dat Del Bosque doorgaat tot het EK van 2016 in Frankrijk’, aldus Perez.

9:52 uur | Pereira speelde door met hersenschudding: ‘Waanzin’
Een moment van opwinding tijdens de wedstrijd tussen Uruguay en Engeland was ongetwijfeld de botsing tussen Raheem Sterling en Alvaro Pereira. De Uruguayaanse verdediger bleef knock out op de grond liggen en leek een hersenschudding opgelopen te hebben. Eenmaal opgelapt door de medische staf weigerde Pereira zich echter te laten wisselen en maakte hij de wedstrijd gewoon vol. Waanzin, zo vindt Pereira the day after zelf ook.

‘Het was een moment van waanzin. Ik heb mijn excuses aangeboden aan de dokter, want ik weet dat het zijn taak is om de spelers te beschermen’, laat Pereira weten in de Engelse media. ‘Ik was wat duizelig toen ik terugkeerde op het veld, maar op dat moment denk je er helemaal niet over na. Het was tijd om het team te helpen, het was tijd om een resultaat te boeken. Dat is het allerbelangrijkste.’

9:48 uur | Knieblessure speelt doelpuntenmaker parten
Charles Aranguiz is volgens Chili-kenner Jorrit Smink een groot vraagteken voor de afsluitende poulewedstrijd van Chili tegen het Nederlands elftal. De Chileen, nog scorend tegen Spanje, kampt met een knieblessure en het is de vraag of bondscoach Jorge Sampaoli risico wilt nemen met de middenvelder. Chili en Oranje zijn beide al geplaatst voor de achtste finales en treffen elkaar louter voor de groepswinst op maandag vanaf 18:00 uur.

(foto: Pro Shots)

Praat Mee!