Ecuador klopt dapper Honduras en mag hopen op achtste finales

Ecuador heeft in een boeiend voetbalgevecht afgerekend met Honduras. Beide ploegen legden niet een bijster hoog niveau aan de dag, maar de inzet vergoedde veel. Enner Valencia werd uiteindelijk de matchwinner met twee doelpunten.

Met een beetje tegenzin zal de echte voetbalfan waarschijnlijk voor de buis zijn gaan zitten. Honduras en Ecuador zijn op papier geen ploegen die doorgaans zorgen voor veel voetbalplezier, maar in Curitiba viel het niets tegen. Beide ploegen vochten voor hun laatste kans in poule E en dus was de inzet en het tempo hoog.

Ondanks de spanning en de power ging er overigens ook voldoende fout. Het maakte het er niet minder interessant op want er waren kansen zat. E. Valencia kon alleen richting doel, maar zijn lobje ging over en aan de overkant kopte Bernardez een bal naast. Ecuador was misschien wat sterker, maar Honduras wist het onmogelijke te presteren. Voor het eerst in 32 jaar en voor het eerst sinds 517 minuten voetballen was het raak. Spits Carlo Costly werd weggestuurd en ondanks een stuiter schoot hij overtuigend raak: 1-0.

Honduras zat plots op een roze wolk, maar viel daar binnen no-time weer van af. E. Valencia was het meest alert bij een lage voorzet en bij de tweede paal maakte hij zijn tweede doelpunt van het toernooi. Honduras kwam weer, was gevaarlijk met een vrije trap van Victor Bernardez, maar de accu bij beide ploegen was voor de rust wel leeg. De thuisspelende ploeg werd alleen nog even gek toen een goal werd afgekeurd vanwege hands. In de herhaling was die beslissing niet meer dan logisch.

Na de pauze konden Honduras en Ecuador het tempo van voor de pauze lange tijd niet evenaren, maar de spanning bleef. Honduras wilde een strafschop en niet veel later werd wederom een goal afgekeurd, nu vanwege buitenspel. Waar het die ploeg niet lukte, daar scoorde Ecuador wel. Opnieuw E. Valencia was het eindstation, dit keer met een kopbal: 1-2. De Zuid-Amerikanen hadden wat het wilde en Honduras kon in het laatste kwartier niets meer uitrichten. Daardoor speelt Ecuador tegen Frankrijk om een plek bij de achtste finales, terwijl Honduras nog een minieme kans heeft op de volgende ronde als het wint van Zwitserland.

Scoreverloop:

31′. Costly. 1-0
33′. E. Valencia. 1-1
65′. E. Valencia. 1-2

Opstellingen:

Opstelling Honduras: Valladares; Beckeles, Bernardez, Izaguirre (46. J. Garcia), Figueroa, Garrido (72. M. Martinez), Espinoza, Claros, O. Garcia (83. Chavez), Bengtson, Costly

Opstelling Ecuador: Dominguez; Paredes, Guagua, Erazo, Ayovi, Noboa, Mindo (83. Gruezo), A. Valencia, Montero (92. Achilier), E. Valencia, Caicedo (83. Mendez).

Praat mee:

[AIGetTwitterFeeds ai_username=’Onze11nl’ ai_numberoftweets=’7′ ai_tweet_title=’Twitter-feed van Onze11′]

(Foto: Pro Shots)

Praat Mee!