Van Oostveen: ‘Had niet iedereen verwacht’

Het Nederlands elftal doet het tot nog toe uitstekend op het WK. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal won overtuigend van Spanje (1-5) en pakte ook tegen Australië (2-3) drie punten. KNVB-directeur Bert van Oostveen is realistisch.

‘We hebben ons na twee wedstrijden al geplaatst voor de achtste finales. Met een doelsaldo van acht doelpunten voor en drie tegentreffers. Dat had niet iedereen verwacht. Maar evalueren doe je pas na afloop. Laten we nu maar winnen van Chili of minimaal gelijkspelen. Dan gaan we als groepswinnaar naar de achtste finales. Dat zou ook weer heel knap zijn’, vertelde de hoogste baas van de voetbalbond vrijdagmiddag aan het AD.

Louis van Gaal
Verder vindt van Oostveen dat Louis van Gaal in de aanloop naar het toernooi niet altijd juist is behandeld. ‘Ik heb me gestoord hoe in de aanloop van het toernooi op televisie op de man is gespeeld’, doelt hij op kritiek die Van Gaal heeft moeten incasseren. ‘Dat sloeg helemaal nergens meer op. Daar ging het niet meer om argumenten. Ja, daar heb ik me wel aan geïrriteerd.’

Volgens de KNVB is de missie van de bondscoach geslaagd als hij een plek bij de halve finales haalt. ‘Dat hebben we nu eenmaal beleidsmatig vastgelegd’, weet Van Oostveen. ‘Of we ook tevreden kunnen zijn als Oranje eerder na een aantal mooie duels wordt uitgeschakeld? Voor evalueren is het nog te vroeg. Dat doen we achteraf.’ (Foto: Pro Shots)

Praat Mee!