WK kort zaterdag | Sabella vol lof: ‘Hebben twee keepers nodig’

LIVEBLOG | Dit is het liveblog voor het korte WK-nieuws van zaterdag 21 juni. Volg hier de hele dag alle ins en outs uit Brazilië en blijf zo naast het grote nieuws ook op de hoogte van alle updates van het toernooi.

22:00 uur | Sabella: ‘Zelfs twee keepers hadden zijn doelpunt niet kunnen voorkomen’
De Argentijnse bondscoach Alejandro Sabella kwam zaterdagavond woorden te kort om zijn sterspeler Lionel Messi te omschrijven. De aanvoerder van de Argentijnen schoot zijn ploeg in blessuretijd langs een beter Iran. ‘Hij is een speler die de doorslag geeft’, looft Sabella zijn steraanvaller. ‘Zelfs twee keepers hadden zijn doelpunt niet kunnen voorkomen. Met hem erbij is alles mogelijk.’

20:14 uur | Maradona: ‘FIFA is onder druk gezet door sponsors’
Diego Maradona heeft kritiek op de FIFA. Nadat eerder de selectie van Brazilië en Argentinië het mikpunt was van zijn kritische blik, is nu de wereld voetbalbond aan de beurt.  De Argentijn suggereert dat de bond de betere ploegen bevoordeelt.

Hij neemt daarbij de dopingcontrole van Costa Rica, die vrijdagavond tegen Italië speelde, als voorbeeld. ‘Twee spelers per team moeten worden gecontroleerd, maar zeven? Ik zie er het nut niet van in’, vertelde de 91-voudig international. ‘De FIFA is gewoon onder druk gezet door sponsors, die de uitschakeling van een groot land als Italië willen vermijden. De sponsors betalen immers niet zoveel als beloofd doordat grote ploegen niet doorgaan’, aldus Maradona, die weet waar hij over praat: in 1994 moest hij het WK verlaten na een positieve test op ephedrine.

19:50 uur | Speler WK verdient honderd euro per maand
Het AD lijkt zaterdagmiddag de minst verdienende speler op het WK te hebben ontrafeld. De 48-voudig Zuid-Koreaans international Lee Keun-ho verdient slechts honderd euro in de maand bij zijn club Ulsan Hyundai FC, weet de Nederlandse krant te vertellen.

Om duidelijk te maken dat dat niet heel veel geld is in het voetbal: Oranje aanvoerder Robin van Persie verdiend circa 1,1 miljoen euro  per maand. Dat is dus ongeveer elfduizend keer zoveel als de Zuid-Koreaan. Frappant.

18:30 uur | Daley Blind aan kop bij ‘meest gecreëerde assists en kansen’
Opta heeft een klassement waarin de spelers van het WK een onderlinge strijd kunnen aangaan als het gaat om het creëren van kansen en assists. Daley Blind doet het opvallend goed. De linksback maakte in twee wedstrijden al drie assists en hij creëerde zes kansen op overige manieren.

De Ajacied wordt gevolgd door Juan Guillermo Cuadrado en Karim Benzema, die in het totaal meer kansen creëerden, maar geen geluk hebben met de puntentelling. Assists tellen namelijk zwaarder mee dan de overige manieren waarop de kansen worden gecreëerd. De nummer twee en drie van de ranglijst verzorgde beide twee assist, één minder dan Blind.

18:08 uur | Löw waarschuwt team voor Oranje-scenario
Duitsland speelt zaterdagavond tegen Ghana. Die Mannschaft zit op rozen na de 4-0 overwinning tegen Portugal maar de Duitse bondscoach Joachim Löw blijft op zijn hoede. ‘Vanuit psychologisch oogpunt moeten we enorm scherp zijn en oppassen. Dat hebben we in eerdere toernooien ook al gezien’, gaf hij aan tijdens een persconferentie. ‘Zo heeft Italië van Costa Rica verloren en Nederland won maar net van Australië.’

17:52 uur | Broers Touré blijven bij Ivoriaanse selectie
Kolo en Yaya Touré kregen onlangs verschrikkelijk nieuws te horen toen bleek dat hun 28-jarige broertje aan de gevolgen van kanker overleden was. Beide sterren van Ivoorkust konden terugreizen naar Manchester maar hebben ervoor gekozen in Brazilië te blijven. De broers vinden steun bij elkaar en hun teamgenoten en zouden de begrafenis niet hebben gered. Naar Islamitisch gebruik is de broer van de broertjes Touré binnen 24 uur begraven, een te kort tijdsbestek om naar Engeland af te reizen.

(foto: Pro Shots)

Praat Mee!