Portugal pakt in slotseconde nietszeggend punt

De Verenigde Staten leken lang op weg naar de achtste finales, maar door een late goal van Silvestre Varela hebben Amerika en Portugal de punten gedeeld in poule G. Daardoor hebben de Portugezen nog een heel klein beetje kans op de volgende ronde. 

In een snikheet Manaus kwam Portugal al snel op de gewenste voorsprong. Na de afstraffing tegen Duitsland (4-0) hadden de Portugezen wat goed te maken en dus was de 0-1 van Nani meer dan welkom. De aanvaller kreeg de bal voor zijn voeten na gekluns achterin bij de VS en Nani maakte daar dankbaar gebruik van.

Portugal stond voor en had daar nog niets voor gedaan. De VS waren het even kwijt, maar het was veelzeggend dat de Zuid-Europeanen daar nooit van konden profiteren. Daardoor ontstond er een gevecht op het middenveld, waarbij het vooral van schoten van afstand moest komen. De VS probeerden het het vaakst via Michael Bradley, niet met succes.

Portugal was een stuk dichterbij een ruimere voorsprong. Nani zag een schot op de paal belandden en invaller Eder, die al vroeg de geblesseerde Helder Postiga kwam vervangen, schoot over. Cristiano Ronaldo probeerde van alles, maar buiten een geweldige actie in het begin had de man van Real Madrid opnieuw niet zijn avond.

Amerika bleef om die reden makkelijk overeind en na de rust zocht het naar meer. Daar had het ook recht op. Bradley dacht de 1-1 al te maken, maar Ricardo Costa lag op de doellijn. Niet veel later was het echter alsnog raak. Jermaine Jones kreeg de bal uit een afgeslagen corner voor zijn voeten en de middenvelder bedacht zich geen moment. Het vlammende schot was doelman Beto te machtig.

Portugal kon opnieuw beginnen want aan een punt had het niets. Wat het ook probeerde, dichtbij kwam het zelden. Vooral Ronaldo schutterde af en toe opzichtig, waaruit nog maar eens bleek dat de grote ster niet fit was/is. Het werd voor Portugal zelfs nog erger. Clint Dempsey werkte een niet bedoelde voorzet met zijn buik binnen en de Verenigde Staten leken plots op weg naar de achtste finales. Niets bleek minder waar. In de allerlaatste seconde kopte Varela een afgemeten voorzet van Ronaldo binnen: 2-2.

Scoreverloop:

05′. Nani. 0-1
64′. Jones. 1-1
81′. Dempsey. 2-1
90+4′. Varela. 2-2

Opstellingen:

Opstelling Verenigde Staten: Howard; Johnson, Cameron, Besler, Beasley; Beckerman, Jones; Bedoya (72. Yedlin), Bradley, Zusi (90. Gonzales); Dempsey (87. Wondolowski).

Opstelling Portugal: Beto; Pereira, Costa, Bruno Alves, Almeida (46. William), Veloso, João Moutinho, Meireles (69. Varela), Nani, Hélder Postiga (16. Eder), Ronaldo.

Video’s:

[hdvideo id=366]

[hdvideo id=367]

Praat mee:

[AIGetTwitterFeeds ai_username=’Onze11nl’ ai_numberoftweets=’7′ ai_tweet_title=’Twitter-feed van Onze11′]

(Foto: Pro Shots)

Praat Mee!