Wetenschap: ‘Hoe gaat de Brazuca door de lucht?’

Het WK komt met rasse schreden dichterbij en er worden vraagtekens geplaatst of stadions wel op tijd klaar zijn en of de officiële mascotte tijdens het WK nog niet is uitgestorven. De belangrijkste vraag is echter: ‘Hoe gaat de WK-bal vliegen?’

‘Ik verwacht niet dezelfde controversie als rondom de Jabulani’, stelt wetenschapper Simon Choppin van Sheffield Hallam University, die uitgebreid onderzoek deed naar de bal. Tijdens het WK 2010 was er de nodige ophef over de Jabulani, die te veel zou zweven en zwabberen door de lucht.

Choppin vergeleek beide voetballen. Volgens Choppin zwabberde de Jabulani met name omdat hij heel glad was, het gewicht had er weinig mee te maken. ‘Een perfect gladde voetbal is niet bespeelbaar. Het zou het gedrag van de voetbal radicaal beïnvloeden’, stelt de onderzoeker. ‘De Brazuca is veel minder glad dan de Jabulani. De naden zijn tot drie keer dieper dan bij de Jabulani. De Brazuca gedraagt zich veel meer als een ouderwetse bal met 32-vlakkige bal’, concludeert Choppin na uitgebreid onderzoek. ‘Één ding is zeker, de Brazuca is absoluut geen beachball.’ (Foto: Pro Shots)

Wil jij dat balletje ook in huis? Koop de Brazuca hier! Neem ook een kijkje in Onze Shop.

2 Reactiesop dit Bericht

  1. W.J. van Huuksloot

    Een vraag?
    Kunt u mij vertellen wat de nieuwe wedstrijdbal van Adidas (de Brazuca) weegt? Maat 5 met een druk van o,5 Bar.
    M.v.g.
    Wim van Huuksloot

Praat Mee!