WK kort woensdag | Italiaanse media sabelen eigen ploeg neer

LIVEBLOG | Dit is het liveblog voor het korte WK-nieuws van woensdag 25 juni. Volg hier de hele dag alle ins en outs uit Brazilië en blijf zo naast het grote nieuws ook op de hoogte van alle updates van het toernooi.

14.40 uur | Italiaanse media medogenloos
In Italië heeft men het, net als in de rest van de wereld, over Luis Suarez, maar ook het falen van de Italiaanse selectie op het WK wordt breed uitgemeten. De media is niet mild in de kritiek richting de nationale ploeg. Zo schrijft de bekendste sportkrant La Gazzetta dello Sport ‘Complete afgang’, terwijl ook La Repubblica niet blij is met Italië: ‘Een azuurblauwe catastrofe’.

La Stampa gaat meer in op de beet van Suarez aan het adres van Giorgio Chiellini: ‘De Azzurri zijn stukgebeten. In de strijd met de vampieren bleven ze bloedend achter’, valt er te lezen. De media zijn het er over eens: de nationale selectie is toe aan verandering. ‘We staan voor schut’.

11.13 uur | Ghana stuurt vliegtuig met miljoenen
Opmerkelijk nieuws uit Ghana: de Ghanese regering heeft een vliegtuig met drie miljoen dollar cashgeld naar Brazilië gestuurd om de spelers van het land te betalen. De Ghanezen klaagden afgelopen tijd over het uitblijven van betalingen en daar voldoet de regering nu alsnog aan, al is het op een aparte manier. De voetbalbond van Ghana betaalt de drie miljoen dollar later terug aan de regering.

10.55 uur | Colombia en Japan allebei blij
Bij Colombia en Japan waren er na afloop van de onderlinge wedstrijd (1-4 winst Colombia red.) veel blije gezichten. Niet alleen bij Colombia, ook bij Japan was men tevreden met de performance. ‘Ik ben heel blij met ons optreden. Vandaag speelden we eindelijk een goede wedstrijd. Het zegt genoeg dat we meer schoten op doel hadden, het resultaat liegt. We gingen er vol voor en werden voor onze speelwijze afgestraft. Zij waren heel sterk in de counter. Natuurlijk is het jammer dat we zijn uitgeschakeld, de eerste duels zijn ons fataal geworden’, analyseert Japan-coach Alberto Zaccheroni.

Waar men het in Japan moet doen met een goed optreden, daar haalde Colombia de volle negen punten uit drie duels. José Pekerman kon daarom alleen maar opgewekt zijn. ‘Het spelen van een WK vergt veel voorbereiding. Mijn spelers wisten dat ze het ritme moesten vasthouden. We wilden al onze energie in deze wedstrijd stoppen, om te laten zien dat we meer kunnen dan alleen afwachten. We blijven ons ontwikkelen en hebben aangetoond dat dit Colombia een erg hechte groep is. Het is geweldig om dit team te leiden. Natuurlijk treffen we met Uruguay een van de beste teams van Zuid-Amerika. Ze hebben veel spelers met ervaring, waarvan we weten dat ze nooit opgeven. Ze zijn een samenhangend en sterk team, maar ook wij hebben over drie duels laten zien dat we weten waar we mee bezig zijn. De spelers voldoen aan de verwachtingen.’

10.08 uur | Geweld in Uruguay na zege
De Uruguayaanse fans hebben dinsdagavond de zege op Italië uitgebreid gevierd. Dankzij een 0-1 overwinning plaatste Uruguay zich ten koste van de Italianen voor de achtste finales. De viering in Uruguay ging echter niet geruisloos voorbij. De Telegraaf meldt dat er in totaal 30 mensen zijn opgepakt bij rellen, die zich vooral richtten op de politie. Er werd met stenen en flessen gegooid en twee agenten raakten gewond.

08.30 uur | Ivoriaanse bondscoach treurt
Sabri Lamouchi besefte dinsdagavond nog niet helemaal wat hem en ‘zijn’ Ivoorkust was overkomen. De bondscoach van de Ivorianen dacht met zijn ploeg op weg naar de achtste finales, maar door een discutabele strafschop won Griekenland toch nog in de slotminuut: 2-1. Daardoor spelen de Grieken zondag tegen Costa Rica en niet Ivoorkust.

‘Dit is heel wreed. Ik heb met mijn spelers te doen. Dit verdienden ze totaal niet’, was de eerste reactie van Lamouchi, die als bondscoach klaar is bij het Afrikaanse land. ‘Ik treed niet terug, maar mijn 2-jarige contract is afgelopen. Ondanks deze zeer pijnlijke uitschakeling heb ik van mijn baan genoten.’

08.28 uur | Griekenland verder zonder Kone
Griekenland kwalificeerde zich dinsdagavond voor de achtste finales van het WK, maar zal dat wel moeten doen zonder middenvelder Panagiotis Kone. De Griek viel dinsdag in het duel met Ivoorkust uit met een hamstringblessure en is niet op tijd hersteld voor de achtste finale-wedstrijd tegen Costa Rica.

Kone zal treuren, maar vooral blij zijn dat Griekenland zich plaatste voor de achtste finale. Georgios Samaras was met een benutte penalty de matchwinner. ‘We hebben op het veld het juiste antwoord gegeven. Ik denk wel dat we alle Grieken thuis nu aan het juichen hebben gekregen. Dit succes betekent heel veel voor het team. Volgens mij hadden we Ivoorkust ook redelijk onder controle. Ik ben ontzettend trots op onze teamprestatie.’

08.26 uur | Colombiaanse doelman oudste ooit
Faryd Mondragon is sinds dinsdagavond de oudste speler ooit tijdens een WK. De doelman mocht opdraven voor zijn land tegen Japan (1-4 winst) en dat deed hij op een respectabele leeftijd van 43 jaar. Het oude record stond op naam van Roger Milla van Kameroen, die in 1994 als 42-jarige speler meedeed. (foto: Pro Shots)

Praat Mee!