Ronald de Boer: ‘Dat doet wel een beetje pijn aan je ogen, hoor’

Ronald de Boer hoopt dat het Nederlands elftal dit WK nog stappen zet op voetballend vlak. De broer van Ajax-trainer Frank is niet onder de indruk van het spel van Oranje, hoewel ook hij inziet dat het kennelijk resultaat oplevert. 

Toch kijkt De Boer niet met plezier naar het door Louis van Gaal gekozen 5-3-2-systeem. ‘Dat doet wel een beetje pijn aan je ogen, hoor. Die onrust aan de bal. Dat gebrek aan overleg en samenspel. Jongens zoals Sneijder, maar ook De Jong of Kuyt: ze zijn aan de bal zo onrustig, er is zo weinig overleg. Dat begrijp ik niet. Ron Vlaar is geen geboren opbouwer, en verdedigend doet hij het uitstekend, maar die hoeft toch niet elke bal blind weg te roeien?’

Ook Mark van Bommel heeft lichte kritiek: ‘Wij speelden wel twintig, dertig meter verder naar voren dan dit team doet. Wij probeerden wél geregeld druk te zetten. Begrijp me goed, ik veroordeel dit niet, hè. Ik snap deze keuze wel, juist met dit materiaal. Maar je kunt er natuurlijk niet omheen dat dit puur reactievoetbal is, gestoeld op verdedigen. Op terugzakken. En wat als je Arjen Robben weghaalt? Dat scheelt zestig procent, gok ik.’ (foto: Pro Shots)

Praat Mee!