Overwinning deert Portugal niet

Portugal en Ghana zijn uitgeschakeld op het WK. De Portugezen wonnen hun laatste groepsduel wel (2-1), maar de Verenigde Staten leden een nipte nederlaag tegen Duitsland waardoor ze doorgaan op basis van een beter doelsaldo. 

Vooraf wisten beide landen wat ze te doen stond. Alleen een overwinning volstond om kans te maken op een plek bij de laatste zestien. Het was ook op het veld terug te zien, want beide ploegen speelden vol op de aanval. Cristiano Ronaldo liet zich in de eerste twintig minuten meteen gelden en was driemaal gevaarlijk voor het Ghanese doel. Zijn eerste inzet was een geniale bal, die door Dauda werd beoordeeld als voorzet maar tot zijn schrik ineens op doel werd geschoten. Het schot spatte uit elkaar op de lat. Even later beproefde de Portugees zijn geluk met een vrije trap, maar deze keer voorzag Dauda wel wat Ronaldo van plan was. De beste mogelijkheid voor Ronaldo ontstond na een schitterende voorzet vanaf de rechterkant. Hij leek de 1-0 binnen te knikken, maar kopte de bal recht op de Ghanese keeper af.

Nog geen minuut later kwam Ghana bijna op voorsprong. Asamoah Gyan gebruikte goed zijn lichaam en haalde uit van een meter of twaalf. Beto kon echter redding brengen met zijn voeten. Na 31 minuten was het alsnog raak voor Portugal. Een voorzet van Veloso werd ongelukkig verlengd door de Ghanese verdediger John Boye, waardoor deze in de rechterbovenhoek verdween.

In het tweede bedrijf nam Ghana wat meer initiatief en kwam het na twaalf minuten al op gelijke hoogte. Een prachtige voorzet van Asamoah met buitenkant voet werd keurig binnen gekopt door Gyan. Het was de inleiding voor een goede periode van de Ghanezen, waarin ze ook een uitgelezen mogelijkheid kregen op de 1-2. Waris kopte de bal al vallend langs de verkeerde kant van de paal.

De Portugezen gingen er uiteindelijk toch met de winst vandoor. Tien minuten voor tijd kreeg Ronaldo een opgelegde kans. De aanvaller faalde niet en schoot feilloos raak met zijn linkerbeen. Het leidde nog een offensief in van de Portugezen. Portugal moest nog driemaal scoren om zich te plaatsen voor de achtste finale en dat zat er geen moment meer in. Door dit resultaat zijn Ghana en Portugal uitgeschakeld en vervolgen Duitsland en de VS hun avontuur op het WK. (Foto: Pro Shots)

Scoreverloop:
31. Boye (e.d.) 1-0
57. Gyan 1-1
80. Ronaldo 2-1

Opstellingen:
Opstelling Portugal: Beto; Pereira (61. Pereira), Alves, Pepe, Veloso; Amorim, William, Moutinho; Nani, Eder (69. Vieirinha), Ronaldo

Opstelling Ghana: Dauda; Afful, Boye, Mensah, Asamoah; Rabiu, Waris (71. J. Ayew), Agyemang Badu; Atsu, Gyan, A. Ayew.

Bijzonderheden:

Praat mee:
[AIGetTwitterFeeds ai_username=’Onze11nl’ ai_numberoftweets=’7′ ai_tweet_title=’Twitter-feed van Onze11′]

Praat Mee!