België pakt groepswinst met nipte zege

Dankzij een doelpunt van Jan Vertonghen heeft België heeft zich met een 1-0 overwinning op Zuid-Korea als groepswinnaar weten te plaatsen voor de achtste finale. De Belgen stonden ruim 45 minuten met een mannetje minder op het veld, maar kwamen eigenlijk geen moment in de problemen.

Ondanks de vele wijzigingen in het basiselftal van België was het spel opnieuw onverzorgd. Er zat geen idee achter de tactiek van De Rode Duivels en het was duidelijk dat de Belgen niet hoefden. Zuid-Korea probeerde zo nu en dan de aanval te zoeken, maar werd in de openingsfase ook niet echt gevaarlijk.

Na 25 minuten kwam het duel op gang nadat Dries Mertens een dot van een kans miste. Met wat fortuin belandde de bal voor de voeten van de kleine aanvaller, maar de Belg schoot de bal hoog over het doel van Kim. Zuid-Korea bleef niet achter en liet zich na een halfuur voor het eerst zien. Dom balverlies van Moussa Dembélé leidde een kans in voor de Koreanen. Ki zette Thibaut Courtois voor de eerste keer aan het werk met een afstandsschot over de grond en dwong de keeper tot het weggeven van een hoekschop. Uit deze corner liep Nicolas Lombaerts bijna de bal in eigen doel, ware het niet dat Steven Defour attent reageerde en de bal van de doellijn haalde.

Vlak voor rust groeide Defour uit tot de schlemiel. De middenvelder maakte een volstrekt onnodige en harde overtreding rond de middenlijn, waarbij hij met twee gestrekte benen over de bal heen stapte. Daarop werd de Belg volledig terecht van het veld gestuurd.

Met tien man kwamen onze zuiderburen niet in de problemen. De Koreanen wisten zich geen raad met de man meer situatie en creëerden niet één uitgespeelde kans. Het grootste gevaar werd nog gesticht uit een mislukte voorzet van Son, die plotsklaps op de deklat belandde.

Net als tegen Algerije en Rusland wist België in de slotfase zelfs de wedstrijd te winnen. Een hard schot van invaller Divock Origi werd niet goed verwerkt door doelman Kim, waardoor Vertonghen eenvoudig de rebound binnen kon schieten.

Door de overwinning sluit België de groepsfase van het WK af met 9 punten. Dinsdagavond nemen De Rode Duivels het vanaf 22.00 uur op tegen de Verenigde Staten, die als tweede eindigden in de poule met Duitsland. (Foto: Pro Shots)

Scoreverloop:

77. Vertonghen 0-1

Opstellingen:

Opstelling Zuid-Korea: Kim; Yun, Kim Young-Gwon, Lee Yong, Koo; Han (46. Lee Keun-Ho), Ki, Lee Chung-Yong, Kim Shin-Wook (66. Kim Bokyung), Hong; Son (73. Ji Dong-Won).

Opstelling België: Courtois; Vanden Borre, Van Buyten, Lombaerts, Vertonghen; Dembélé, Defour, Fellaini; Mertens (59. Origi), Mirallas en Januzaj (60. Chadli).

Bijzonderheden:

44. Steven Defour (België) krijgt een rode kaart na een wilde charge.

Praat mee:

[AIGetTwitterFeeds ai_username=’Onze11nl’ ai_numberoftweets=’7′ ai_tweet_title=’Twitter-feed van Onze11′]

Praat Mee!