Routiniers willen 2008-scenario voorkomen

Robin van Persie en Wesley Sneijder hopen niet dat de spectaculaire groepsfase van Oranje al strandt in de achtste finales. In 2008 won Nederland in de groep van Italië (3-0), Frankrijk (4-1) en Roemenië (2-0), maar in de kwartfinale tegen Rusland ging het plots fout. Die wedstrijd is nog steeds een litteken. 

‘Ook ik ben het EK van 2008 nog niet vergeten’, stelt Van Persie, die het EK van 2008 graag had willen winnen. ‘Dat scenario moeten we nu zien te voorkomen.’ Het Nederlands elftal van Marco van Basten maakte indruk, maar werd ook plots geconfronteerd met de dood van het te vroeg geboren dochtertje van Khalid Boulahrouz. Ook de euforie in Nederland en het treffen met Guus Hiddink (bondscoach Rusland) werden als redenen aangedragen.

‘Ik weet het niet’, verklaart Sneijder nu nog steeds. ‘Maar ik weet wel dat die mooie wedstrijden tegen Italië en Frankrijk voor mij plotseling geen waarde meer hadden. Als ik dan toch een oorzaak moet noemen, dan zeg ik dat de euforie misschien wel te groot was.’ Nu moet alles anders. ‘Drie overwinningen, 9 punten en tien doelpunten. We hebben geweldig gepresteerd, maar hebben nog niets. Zeker niet als het zondag tegen Mexico voorbij is. Ik heb het idee dat ook de jonge spelers dit heel goed beseffen. We moeten tegen Mexico minimaal zo goed spelen als tegen Chili. Alleen dan komt het goed.’ (foto: Pro Shots)

Praat Mee!