Tip voor Nederland: ‘Oranje moet blijven drinken’

De wedstrijd tegen Mexico aankomende zondag wordt een ware slijtageslag. Oranje heeft met Mexico niet alleen een tegenstander die vol met passie speelt, maar ook moeten de spelers het opnemen tegen de zon in Fortaleza. Het wordt bloedheet.

Ex-international Gaston Taument weet hoe het is om te spelen in onder de brandende zon. De oud-Feyenoorder speelde in 1994 met Oranje tijdens het WK in de VS in Orlando en ook daar was het extreem warm. ‘Dat vergeet ik nooit meer. Het was echt verschrikkelijk heet, te heet om te voetballen zoals je dat gewend bent’, aldus Taument in gesprek met het AD.

‘Het lijkt alsof je geen inhoud hebt, geen conditie. Op een gegeven moment transpireer je niet meer en ben je helemaal leeg. Ik weet dat we soms meer bezig waren met de waterzakjes langs de kant van het veld dan met de bal of spel. Als het spel stillag renden we met ze alle naar de zijkant om verkoeling te zoeken bij de emmers met ijs,’ verteld de voormalig aanvaller.

De teams uit Latijns-Amerika lijken in het voordeel met het warme weer. Ook Wim Rijsbergen, die als international de WK finales van 1974 en 1988 meemaakte, heeft wel een tip voor Oranje:’Drinken, drinken, drinken!’. Louis van Gaal en zijn staf zijn dus gewaarschuwd voor het extreem warme weer. (foto: Pro Shots)

Praat Mee!