De Jong: ‘Fantastische tackle veel geiler dan een goal’

Nigel de Jong is de aanjager van het huidige Oranje en daar deinst de middenvelder niet voor terug. Sterker nog: de kuitenbijter van AC Milan geniet van zijn rol als bal-afpakker. In gesprek met Helden verklapt hij waarom. 

‘Ik vind een fantastische tackle waarmee ik een doelpunt voorkom veel geiler dan een goal of een pass. Dat is door de jaren heen zo gekomen. Daar krijg ik veel meer voldoening van dan door een mooie pass. Er zijn maar tien spelers op de wereld die op het juiste moment een tackle kunnen maken, denk ik.’ Gek genoeg liep De Jong nog niet tegen geel aan. ‘Dat is prettig. Maar ik sluit niet uit dat ik er nog tegenaan loop. Ik wil dat er niemand door komt. Klaar.’

Het tekent de inzet van De Jong, die in 2010 nog negatief in het nieuws kwam na zijn trap in de borstkas van Xabi Alonso. Niet veel later brak hij een been van een speler van de Verenigde Staten in een oefenwedstrijd. ‘Tijd killt alles: zwijgen en presteren is de remedie. Mijn familie heeft misschien wel het hardst geleden. Ik heb gezegd dat ze moesten zwijgen, gezegd tegen ze: ‘De mening van mensen verandert niet door jouw mening.’ Dat vonden ze soms moeilijk, er kwam zoveel los.’ (foto: Pro Shots)

Ook de NOS sprak kort met De Jong. Bekijk zijn voorbeschouwing op Nederland – Mexico:

Praat Mee!