WK kort vrijdag | Schorsing Beckenbauer opgeheven, Akinfeev verblind

LIVEBLOG | Dit is het liveblog voor het korte WK-nieuws van vrijdag 27 juni. Volg hier de hele dag alle ins en outs uit Brazilië en blijf zo naast het grote nieuws ook op de hoogte van alle updates van het toernooi.

14.30 uur | Akinfeev verblind door laserpen
Fabio Capello wijt de tegentreffer van Algerije tegen Rusland aan een laserpen in het publiek. Russische doelman Igor Akinfeev dook onder een corner door, waardoor Algerije kon scoren. Capello denkt nu dat Akinfeev werd verblind. ‘De keeper kon zijn werk niet doen. De laserpen was op zijn gezicht gericht. dat is geen excuus, je kunt het zien op de beelden.

14.15 uur | FIFA heft schorsing ‘Der Kaiser’ op 
Franz Beckenbauer mag zich weer vertonen tijdens het WK. De Duitser wilde niet meewerken aan een onderzoek van de ethische commissie van de FIFA en werd voor negentig dagen geschorst. Hij mocht onder meer stadions niet in en hoefde zich als adviseur van de voetbalbond niet te laten zien in Brazilië. De FIFA laat in een verklaring weten dat de schorsing is opgeheven. Een reden daarvoor wordt niet gegeven.

10.17 uur | Mexico: Herrera verlengt; basisplaats Salcido
Bij Mexico zit men tijdens het WK zeker niet stil. De aankomende tegenstander van Nederland in de achtste finale van het WK verzekerde zich donderdag van de handtekening van bondscoach Miguel Herrera, die na het WK nog vier jaar aanblijft. De goede prestaties op het WK in Brazilië zijn aanleiding voor de Mexicaanse bond om Herrera te belonen. ‘Miguel heeft ruimschoots aangetoond te voldoen aan het vereiste profiel. Bovendien zijn de resultaten heel goed. Herrera heeft bewezen dat je in korte tijd een team kan smeden dat voldoet aan de doelstellingen’, zo verklaart technisch directeur Héctor González Iñárritu van de Mexicaanse voetbalbond.

Voor het duel tegen Nederland zal Mexico overigens met een wijziging aantreden. Carlos Salcido, oud-speler van PSV, krijgt waarschijnlijk een basisplaats voor de geschorste José Vázquez. Salcido, die bij PSV eigenlijk altijd verdediger was, wordt door Herrera opgesteld als defensieve middenvelder. Daarmee krijgt hij te maken met Wesley Sneijder, die hoogstwaarschijnlijk weer als nummer tien zal spelen bij Oranje.

10.00 uur | Uruguayaanse fans wachten op Suárez
Duizenden Uruguayaanse fans hebben van donderdag op vrijdagnacht op het vliegveld gewacht op Luis Suárez. De spits is zwaar gestraft door de FIFA voor zijn beet bij Georgio Chiellini (Italië) en het WK mag hij niet meer van dichtbij meemaken. Suárez gaat met zijn vrouw en kinderen terug naar zijn geboorteland, maar de fans die hem donderdag al wilden zien, kwamen bedrogen uit. De Uruguayaanse bond verklaart vrijdagmorgen dat Suárez nog in Natal verblijft, waar hij binnen afzienbare tijd zal vertrekken.

09.30 uur | Capello boos op op arbitrage
Fabio Capello wees na de uitschakeling van ‘zijn’ Rusland tegen Algerije vooral naar de scheidsrechter. Volgens de bondscoach, die per jaar acht miljoen euro verdient, had Rusland een penalty moeten hebben. ‘Ik ben erg teleurgesteld. Ik praat niet graag over de scheidsrechter, maar ook in deze wedstrijd hebben we een strafschop weer niet gekregen. Ik begrijp het niet. Waarom zijn alle scheidsrechters tegen ons?’, vraagt Capello zich af. De Italiaan wil nu revanche nemen op het WK 2018 in eigen land. ‘De mensen die de leiding hebben moeten hierover beslissen. Maar ik denk dat ik het tot nu toe goed heb gedaan.’

Bij Algerije was de blijdschap uiteraard een stuk groter. Het Afrikaanse land schreef geschiedenis door voor het eerst de knock-out-fase van het WK te bereiken. Middenvelder Nabil Bentaleb is trots op de prestatie. ‘Ik heb hier geen woorden voor. Ik ben ontzettend gelukkig. We zijn er altijd in blijven geloven. Mentaal zijn we ijzersterk, we vormen een hecht team. Natuurlijk wordt de achtste finale tegen Duitsland een heel moeilijke wedstrijd. Duitsland heeft een prima ploeg, die heel compact speelt. Maar we gaan ook in die wedstrijd voor de winst.’

09.15 uur | Kuipers fluit Colombia – Uruguay
Björn Kuipers is door de FIFA aangesteld als scheidsrechter bij de wedstrijd Colombia – Uruguay. De twee Zuid-Amerikaanse landen treffen elkaar zaterdag om 22.00 uur in de achtste finale. Voor Kuipers is het de derde wedstrijd van het toernooi, nadat hij eerder al Engeland – Italië (1-2) en Zwitserland – Frankrijk (2-5) floot. Met Colombia – Uruguay krijgt hij een duel met een lading. Door een beet aan het adres van Georgio Chiellini is Luis Suárez er niet bij vanwege een schorsing.

09.00 uur | Amerika blij, Portugal treurt
De Verenigde Staten zijn trots op het feit dat ze het schier onmogelijk geachte hebben gepresteerd. De Amerikanen gaan in groep G samen met Duitsland naar de achtste finales en zij laten Portugal en Ghana achter. ‘Niemand gaf ons een kans om door te gaan. Maar we hebben het toch gered en zitten bij de laatste 16’, vertelde Klinsmann na afloop. ‘De kansen die we toch hebben gekregen, hebben we ook gegrepen. Onze inzet was vandaag geweldig. Ik had alleen gehoopt dat we wat meer balbezit zouden hebben en wat meer kansen konden creëren. Maar misschien hebben we dat wel bewaard voor de volgende ronde. Ik kan niet wachten tot de volgende wedstrijd.’

Bij Portugal waren de druiven zuur. Het won met 2-1 van Ghana, maar door de 4-0 nederlaag tegen Duitsland, eerder dit WK, kan de ploeg van Cristiano Ronaldo op doelsaldo naar huis. De grote ster miste tegen Ghana grote kansen en na afloop was hij realistisch. ‘We hebben veel kansen gehad. Helaas zat het er niet in. We wisten dat het lastig was, dat is voetbal. We verlaten het WK met opgeheven hoofd. We hebben ons best gedaan, maar het is niet gelukt.’ Ook Bruno Alves was duidelijk: ‘We hebben een verschrikkelijk toernooi gespeeld.’ Tot slot had ook Pepe commentaar: ‘Dit is een treurige dag voor alle Portugezen.’ (foto: Pro Shots)

Praat Mee!