Van Basten: ‘Als het lukt, zou het geweldig zijn’

Marco van Basten heeft vertrouwen in een wereldtitel voor het Nederlands elftal. De nieuwe coach van AZ zegt in De Telegraaf dat er na winst op Costa Rica van alles mogelijk is in een halve finale. De lof voor de prestaties gaan volgens Van Basten naar Louis van Gaal. 

‘Met Costa Rica op komst zou je uit moeten gaan van een plaats bij de laatste vier. En dan komt het allemaal heel dicht bij elkaar. Het is een héél mooie positie waarin Nederland verkeert. Als het lukt, zou het geweldig zijn, en zou het een enorme boost voor het voetbal betekenen’, zegt Van Basten, die Van Gaal een grote pluim geeft. ‘Hij is trainer en eindverantwoordelijke. Het zijn de spelers die het verschil maken, maar hij is daar heel sturend en belangrijk in. Van Gaal heeft zich als trainer allang bewezen.’

In tegenstelling tot veel andere Nederlanders maakt van Basten zich niet zo druk over de manier waarop Oranje vooralsnog vier wedstrijden won. ‘Dat hoort erbij, dat heb je overal. Het typeert ook Nederland. Kijk: als het er écht niet goed uitziet, dan loopt het vanzelf spaak of stuk. Er moet wél een stevige basis inzitten. Of dat verdedigend of aanvallend is, maakt niet uit. Ik vind de discussies over 5-3-2 of 4-3-3 niet zo belangrijk. Het gaat er uiteindelijk om dat je het met bepaalde intenties uitvoert. Dan kan 5-3-2 ook aanvallend zijn. Dat doen de Mexicanen ook.’ (foto: Pro Shots)

Praat Mee!