Costa Rica vreest, maar moet ook gevreesd worden

Costa Rica lijkt klaar voor het treffen met Nederland, komende zaterdag om 22.00 uur in Salvador. De grote verrassing van dit toernooi mist enkele spelers, maar is ook gemotiveerd om zich te laten zien tegen Oranje. Met een uitje naar het museum van Braziliaan Pelé werd er woensdag gezorgd voor wat ontspanning. 

De selectie kwam het verhaal bekijken van Pelé, die in Santos een eigen museum heeft met een collectie van 2545 objecten. In januari werd het geopend en het museum is tijdens het WK een grote publiekstrekker. Na het bezoekje aan de imposante loopbaan van de voetballegende reisde Costa Rica door naar Salvador.

Daar gaat het zich verder voorbereiden op de clash met Nederland. Volgens middenvelder Celso Borges wordt het zeker geen walk-over. ‘Ik ben ervan overtuigd, dat we tegen Nederland weer een gedreven en offensieve wedstrijd op de mat zullen leggen. Onze kracht is het collectief. En dat we ongeacht het resultaat aan het einde van de wedstrijd trots kunnen zijn op onze prestatie.’ Volgens media uit Costa Rica is de ploeg vooral bang voor schwalbes van Arjen Robben.

‘Het gevoel is heel goed in het team door de resultaten die we hebben geboekt tegen sterke landen, maar ook door de manier waarop we hebben gespeeld. Het is logisch dat we daardoor ook veel vertrouwen hebben voor de wedstrijd tegen Nederland’, vervolgt Borges, die respect heeft voor Oranje. ‘Spelers als Robben en Van Persie zijn ongelofelijk gevaarlijk. Die mag je geen enkele ruimte geven, want dat straffen ze meedogenloos af. Ik vind Nederland heel sterk dit toernooi, maar dat verbaast me niks, want dat is Nederland in het verleden ook altijd geweest. Maar wij voetballen graag tegen dit soort teams. Ik vind het eigenlijk heel cool om tegen Nederland te spelen.’

Volgens Hans Westerhof, een oude bekende van de Costa Ricaanse club Deportivo Saprissa, kan Nederland een goed voorbereid elftal verwachten. ‘Costa Rica is een ander verhaal, want bondscoach Jorge Luis Pinto heeft de wedstrijd tussen Nederland en Mexico natuurlijk grondig geanalyseerd. Ik kan me goed voorstellen dat Louis gewoon weer met een 1-5-3-2 systeem begint. Als het niet loopt, kan hij gemakkelijk overschakelen op 1-4-3-3. Andersom is geen optie. Het grote verschil met Mexico is de achterhoede. Die van Costa Rica heeft veel minder ervaring.’ (foto: Pro Shots)

Praat Mee!