Romanticus, Pragmaticus of Nitwit?

De weg van Oranje naar de kwartfinales van het WK verliep behoorlijk on-Nederlands. De Hollandse School werd overboord gegooid. Onze11 onderscheidt drie type Oranje-kijkers, die allen op hun eigen manier kijken naar het huidige Nederlands elftal.

Type 1: De Romanticus
Jij bent een voetbal-idealist en je bent er trots op ook. Liever dan blij te zijn met het huidige succes van je land, zever je eindeloos door over 1-4-3-3 en druk naar voren. Als Nederland achter komt te staan zit jij, terwijl de rest van je gezelschap de tranen in de ogen heeft staan, minzaam lachend op je barkruk. Stiekem vond je het jammer dat Sneijder gelijk maakte tegen Mexico; je had je 88 minuten verheugd om na de wedstrijd lekker je gelijk te gaan halen.

Na Nederland-Spanje negeerde je de lofzang over de zweefkopbal van Van Persie, liever vertelde je je verveelde toehoorders nog een keer hoe mooi je dat ene steekballetje van Iniesta vond. Vroeger op school was je het lievelingetje van de leraar, maar je klasgenoten hebben je jarenlang gepest.

Type 2: De Koele Pragmaticus
Jij bent ijskoud. Je kent pieken noch dalen, grote vreugde noch diep verdriet. De Hollandse School noem jij achterhaald en ouderwets. Op Sneijders plek zie je veel liever Leroy Fer, of in ieder geval een loper, want dat vind jij zo belangrijk in het hedendaagse topvoetbal. Met een enge grijns op je gezicht verklaar je waarom je Mourinho zo’n ‘ontzettende eindbaas’ vindt.

Een favoriete Nederlandse club heb je niet, je spuugt op die naïeve Mickey Mouse League. In je eentje kijk je tot diep in de nacht naar herhalingen van Studio Voetbal en lach je heel hard om alle grappen van Arno Vermeulen. Je bent waarschijnlijk accountant, woont in Heerhugowaard en bent al verontrustend lang single.

Type 3: De Nitwit
Die discussie over het spel van Nederland vind jij maar onzin. Omdat Oranje veel scoort denk jij dat er aanvallend wordt gevoetbald; de term ‘countervoetbal’ ken je niet. Jij verzorgt tijdens de wedstrijden de hapjes en de drankjes en hebt niks met voetbal tenzij er een WK of EK met Oranje is. Je hebt naar aanleiding van het vuurwerkincident in de afgelopen bekerfinale, waar je toevallig vanuit de keuken een glimp van op ving, een open brief gestuurd naar de Volkskrant. Hierin schreef je een vlammend betoog tegen hooligans en pleitte je voor een algeheel verbod op (uit)supporters.

Nu lach je genietend om al die malle, knotsgekke Oranjefans in Brazilië. ‘Zo kan het dus ook gewoon, zeg!’, riep je toen er tijdens Nederland Mexico twee als kaasmeisjes uitgedoste Limburgers op de tribune werden gefilmd. Als je onverhoopt in een discussie over het Nederlands Elftal terecht komt kies je ongetwijfeld het kielzog van De Koele Pragmaticus. Die zal hier echter niet onverdeeld blij mee zijn, omdat hij aan de minachtende blik van de Romanticus ziet dat die jou steun ziet als een ultieme bevestiging van zijn gelijk. (Foto: Pro Shots)

Praat Mee!