Truc Van Gaal mislukte jammerlijk in 2012

VIDEO | Bondscoach Louis van Gaal toonde zijn vakmanschap andermaal tijdens de kwartfinale van Oranje tegen Costa Rica door in de allerlaatste minuut Tim Krul in het veld te brengen voor Jasper Cillessen. Krul pakte twee penalty’s en zorgde er zo eigenhandig voor dat Oranje naar de halve finale ging. Dat had ook anders kunnen lopen.

Het trucje van Van Gaal werd in 2012 al een keer toegepast in de Duitse beker. Het Greuther Fürth van coach Mike Büskens speelde in de halve finale tegen Dortmund. Nadat in de reguliere speeltijd niet was gescoord kwam er een verlenging aan te pas.

Ook de verlenging leek uit te monden in een doelpuntloos gelijkspel. Büskens dacht een meesterzet te hebben bedacht en wisselde in de 118de minuut zijn vaste doelman Max Grün voor penaltykiller en reservedoelman Jasmin Fejzic.

Koud een minuut in het veld zette Dortmund echter nog één keer aan, en dat bleek desastreus te zijn voor Greuther en Fejzic. De bal belandde voor de voeten van Ilkay Gündogan, dit WK wegens een blessure niet aanwezig, die zich niet bedacht en uithaalde. De bal spatte uiteen op de paal maar verdween via de rug van de ongelukkige Fejzic alsnog in het doel.

Zodoende kwam de gedroomde penaltyserie er niet voor Greuther Fürth en waren Büskens en Fejzic in plaats van de helden de schlemielen van de avond. (Foto: Pro Shots)

[hdvideo id=441]

Praat Mee!