Alle ogen op Robben en Messi: Maradona last, Sneijder hoopt

Nederland – Argentinië wordt een duel tussen Arjen Robben en Lionel. Althans, dat zeggen de meeste mensen. Robben zelf gaf maandag al aan dat hij het daar niet mee eens is, maar toch zullen alle ogen op het tweetal gericht zijn. 

Robben
De importantie van Robben is ook bij Wesley Sneijder bekend. De middenvelder hoopt op een weergaloze avond van de aanvaller. ‘Op dit toernooi meer dan op andere toernooien, is Robben voor Nederland wat Lionel Messi voor Argentinië is. Hij bindt voortdurend twee tot drie tegenstanders, waardoor er op andere plaatsen ruimtes ontstaan. Tegen Costa Rica kwam dat een aantal keren goed van pas. Of wij meer indruk hebben gemaakt dan Argentinië tot dusver, mag iedereen zelf bepalen. Maar een halve finale is een halve finale en Argentinië blijft Argentinië’, stelt Sneijder.

Dat Robben zich als leider opwerpt, is volgens zijn oude trainer Jan van Dijk een verrassing. Net als Sneijder ziet ook Van Dijk hoe belangrijk zijn oude pupil is. ‘Hij is een echte leider geworden! Dat had ik niet verwacht. Arjen stáát echt voor die groep. Ik geniet van zijn gedrag, dat is een en al topsport. Ik ben echt supertrots dat hij zo’n wereldster is geworden. Wie ben ik om wat over Messi te zeggen? Maar als ik er als trainer naar kijk, is Messi meer een geval op zich en is Arjen een echte teamspeler geworden. Waar Messi wat meer de wandelaar is, zie je Robben ook nog eens keihard werken en verdedigen. Hij is op heel veel vlakken bepalend, ook mentaal gezien. Deze man is zó compleet’, aldus Van Dijk in De Telegraaf.

Messi
Bij Argentinië zijn de ogen gericht op Messi. De aanvaller speelt nog geen gelukkig WK, maar met enkele weergaloze goals was hij al wel van doorslaggevende betekenis voor zijn land. Sergio Romero legt de druk op de schouders van zijn ploeggenoot. ‘Di Maria was ook belangrijk voor ons. Maar die zijn we kwijt. We hoopten allemaal dat het zou meevallen en dat hij er toch bij kon zijn tegen Nederland. Zo’n speler heb je nodig. Maar Messi is er nog steeds. We gaan met dezelfde instelling en dezelfde stijl (met een groot blok verdedigen en counteren via Messi) tegen Nederland spelen. We gaan onze tactiek nu niet meer veranderen. Tegen België leverden we de beste prestatie doordat iedereen vocht als een beest.’

Toch is er volgens insiders ook een probleem: Diego Maradona. Henk ten Cate denkt dat de oude ster een last is voor de nieuwe ster. ‘Messi draagt een heel grote last mee op zijn schouders en die heet Maradona. Die heeft Argentinië in 1986 wereldkampioen gemaakt en in 1990 naar de finale gebracht. Messi zal hetzelfde moeten doen om in Argentinië ook die erkenning te krijgen. Hoewel ik Lionel het allerbeste gun, hoop ik voor Nederland dat hij die heldenstatus dit jaar nog niet verdient. Het zou betekenen dat Oranje in de finale staat…’

Om dat te bereiken zal onder andere Ron Vlaar zijn beste beentje voor moeten zetten. ‘Nu op het hoogste niveau is het helemaal een geweldige uitdaging om hem met Oranje te bedwingen. Zelf doe ik er alles voor om fit te raken en erbij te zijn. Voor deze wedstrijden speel je voetbal.’ (foto: Pro Shots)

Praat Mee!