‘Oranje-killer’ Raymond Verheijen: ‘Van Persie vrijwel onzichtbaar’

Raymond Verheijen is een Nederlandse inspanningsfysioloog die ook al samenwerkte met Louis van Gaal. Toch was hij woensdag een beetje tegenstander van Oranje. In de voorbereiding op het WK hielp hij de Argentijnse nationale ploeg een handje. 

‘Ik gaf vorig jaar voor de World Football Academy een cursus in Buenos Aires. Een assistent-trainer van Argentinië was daar aanwezig. Namens de de bond vroeg hij me te ondersteunen tijdens de WK-voorbereiding. Argentinië had sinds 1990 niet meer de halve finale gehaald. Ze begonnen vaak goed, maar daarna ging het toernooi als een nachtkaars uit. Ze moesten het nu langer volhouden. Ik ben twee keer in Argentinië geweest en heb daar met de assistent-trainer al mijn kennis en ervaring gedeeld. Op basis daarvan hebben zij hun trainingsprogramma ontwikkeld. Sindsdien fungeer ik als klankbord’, legt Verheijen uit tegenover het AD.

Kennelijk hadden de oefensessies van de veelbesproken Verheijen effect want Argentinië haalde ten koste van Oranje de finale. ‘Oranje was vooral een eenheid. Van Gaal heeft waarschijnlijk zijn lesje geleerd uit zijn vorige periode, toen de spelersgroep zich schandalig heeft gedragen richting hem. Conditioneel zat het wel goed bij Oranje. Had ook te maken met de zuinige speelstijl, waardoor ze veel energie konden sparen voor het laatste deel van de wedstrijd. Van Persie was wel vrijwel onzichtbaar. In deze speelwijze moest hij loeren op die ene kans. Door het rampseizoen bij United ontbrak het hem aan fitheid en ritme. Dat was duidelijk te zien in de hitte tegen Mexico.’ (foto: Pro Shots)

Praat Mee!