Hoe VI zich volledig voor gek zette over Louis van Gaal

VIDEO’S | Mogen we een half uurtje van je tijd? Het is het waard. Achteraf is altijd makkelijk praten, dat weten wij ook. Maar in het licht van de prestaties van het Nederlands elftal én bondscoach Louis van Gaal tijdens het WK in Brazilië is het toch bijzonder om een compilatie van VI terug te kijken wanneer zij het hadden over onze bondscoach. Zeker tegenover een video van het meesterschap van Van Gaal.

‘Megalomane gek’, ‘Gespleten persoonlijkheid’, ‘professionele hulp’, ‘rijp voor het gesticht’, zijn termen die langskomen in de veelbekeken voetbalshow. Met name oud-hoofdredacteur van Voetbal International Johan Derksen is bijzonder kritisch over de oefenmeester. Tot het schrijnende aan toe.

Bondscoach Van Gaal heeft tijdens het WK echter andermaal bewezen een absolute vakman te zijn. De trainer die met Ajax de Champions League en Wereldbeker wist te winnen, met AZ kampioen werd en Bayern München er weer bovenop hield kreeg ook zijn vinger achter Oranje. In een volledig onorthodox 1-5-3-2 systeem overrompelde Van Gaal met Oranje wereldkampioen Spanje; 1-5.

Na die overwinning volgde zeges tegen Australië, Chili, Mexico en Costa Rica na penalty’s, waarna Argentinië Nederland uit het toernooi knikkerde na penalty’s, waardoor de absolute kroon op Van Gaal’s werk uitblijft. Wie echter stelt dat Van Gaal een megalomane gek is, gaat op voor de ‘wat-je-zegt-ben-je-zelf-troffee’. In onderstaand filmpje toont Van Gaal zijn meesterschap aan, op voetbaltechnisch gebied, maar ook op psychologisch gebied. Dit is Van Gaal, zoals wij hem opnieuw hebben leren kennen:

Praat Mee!