Primeurs Oranje: 23 spelers, derde plaats en 17,3 miljoen euro

Het WK was voor het Nederlands elftal in meerdere opzichten een geslaagd toernooi. Hoewel de wereldtitel niet werd binnengehaald waren er een paar mooie primeurs voor Oranje. De 0-3 zege op Brazilië was in dat opzicht zeker van belang. 

Zo zorgde de troostfinale ervoor dat Michel Vorm nog speelminuten kreeg van Louis van Gaal. Daarmee was de doelman de 23e en laatste speler die in actie kwam voor Nederland. Nooit eerder in de WK-historie kwam het voor dat een coach een beroep deed op al zijn spelers. Daarmee lijkt de uitspraak ‘we doen het met zijn alleen’ gerechtvaardigd.

Ook de derde plaats van Oranje is een primeur. Nooit eerder behaalde het Nederlands elftal een bronzen medaille op het grootste eindtoernooi ter wereld. Drie keer werd de finale gehaald, die ook driemaal werd verloren (1974, 1978 en 2010). In 1998 kwam daar een vierde plaats bij na de nederlagen tegen Brazilië in de halve finale en Kroatië in de troostfinale.

Tot slot mag de KNVB ook nog een flinke premie bijschrijven. Niet zoveel als in 2010, maar met 17,3 miljoen euro boert de voetbalbond meer dan goed. Volgens Bert van Oostveen maakt de KNVB een winst van zo’n één miljoen euro, waar dat in 2010 nog drie miljoen was. Met de winst op Brazilië werd nog zo’n slordige 1,5 miljoen bijgeschreven. (foto: Pro Shots)

Praat Mee!