Demba Ba schiet Feyenoord met hattrick uit de Champions League

Feyenoord is er niet in geslaagd om de volgende ronde van de Champions League te bereiken. Even leek het er in te zitten voor de Rotterdammers, maar Demba Ba schoot met een hattrick de Champions League droom van de Stadionclub aan diggelen.

Feyenoord had in de beginfase het betere van het spel en werd vooral gevaarlijk via de goed spelende Ruben Schaken. De zevenvoudig international was tweemaal dreigend met een actie vanaf de rechterkant, hetgeen echter niet leidde tot doelkansen. Mitchell te Vrede was met een vallende kopbal nog dichtbij de openingstreffer, ware het niet dat de spits in buitenspelpositie werd teruggevlagd. Besiktas wachtte met de voorsprong uit de heenwedstrijd op zak rustig af en beperkte zich tot verdedigen. De Turken kwamen er nauwelijks uit en hadden moeite om Ba in stelling te brengen.

Net als in de heenwedstrijd kwam een persoonlijke fout Feyenoord echter duur te staan. In de 28e minuut ging rechtsback Sven van Beek lelijk in de fout, waarna Besiktas razendsnel omschakelde via Pektemek. De aanvaller stormde het zestienmetergebied van Feyenoord binnen en had oog voor de vrijstaande Ba. Al vallend werkte de Senegalese spits de bal binnen: 1-0. Het doelpunt had een luchtje van buitenspel, aangezien Pektemek de bal in buitenspelpositie afschermde voor Clasie. De international kon daardoor niet voorkomen dat de bal langzaam het doel in rolde.

In de tweede helft gebeurde er weinig en hield Besiktas de verdediging gesloten. Fred Rutten besloot een dubbele wissel door te voeren en bracht Ruud Vormer en Elvis Manu binnen de lijnen. Dat bleek een goede zet. Na 74 minuten werd Manu weggestuurd, die op zijn beurt knap zijn directe tegenstander uitspeelde en met zijn teen de gelijkmaker binnen werkte.

Het was de aanzet tot een offensief van Feyenoord dat al snel een kans opleverde voor Lex Immers. De middenvelder zag de bal per toeval voor zijn voeten belanden en leek daar zelf ook van te schrikken, waardoor zijn inzet niet krachtig genoeg was om Zengin in de problemen te brengen. Even later stelde Ba met twee doelpunten orde op zaken. Eerst rondde de spits een individuele actie van Sahan doeltreffend af, waarna hij ook nog de 3-1 tegen de touwen werkte. Opnieuw ging een grote persoonlijke fout vooraf aan het doelpunt. Terence Kongolo leverde de bal zo in bij Ba, die eenvoudig Mulder omspeelde en de eindstand op het bord zette.

Door de nederlaag is Feyenoord uitgeschakeld in de voorrondes van de Champions League. Aanstaande vrijdag verdwijnen de Rotterdammers in de koker voor de vierde voorronde van de Europa League(Foto: DSC_9887)

Scoreverloop:

28′. Ba 1-0

74′. Manu 1-1

80′. Ba 2-1

85′. Ba 3-1

Opstellingen:

Opstelling Besiktas: Zengin; Uysal, Franco, Gülüm, Motta; Kavlak, Hutchinson, Frei, Sahan; Ba en Pektemek.

Opstelling Feyenoord: Mulder; Van Beek, Mathijsen, Kongolo, Nelom (58. Vormer); Clasie (69. Karsdorp), Immers, Vilhena; Schaken, Te Vrede (57. Manu) en Boëtius.

Bijzonderheden:

Praat mee:


Praat Mee!