Cruijff kritisch op Oranje-international Blind

Johan Cruijff zag zondag PSV de topper in de Eredivisie tegen Ajax winnen. De legendarische voetballer vond dat Ajax-coach Frank de Boer een tactische misser had gemaakt door Daley Blind en Nick Viergever op het middenveld van Ajax te posteren.

‘Na rust speelde de ploeg met een voorhoede met onvoldoende snelheid. Daardoor kon niemand worden uitgespeeld en kwam het uit op combinatievoetbal’, doceert Cruijff in zijn wekelijkse column voor De Telegraaf. ‘Daarvoor heb je weer een hoge balsnelheid nodig, maar dat wordt moeilijk als je op het middenveld én met Blind én met Viergever speelt. Die zijn allebei niet snel en niet technisch genoeg om het spel te versnellen.’

Karim Rekik

Niet alleen over Blind en Viergever was Cruijff kritisch, ook potentieel Oranje-international Karim Rekik kreeg ongevraagd advies. Cruijff zag Rekik bij een 1-1 stand een domme fout maken op Kolbeinn Sigthórsson die wellicht een strafschop had verdiend. ‘Hij maakte daarbij een fout die ik vaker bij hem zie. Als Rekik rechts gepasseerd wordt, dan zet hij zijn linkerbeen in en krijgt hij altijd contact met het been van de tegenstander. Terwijl hij in zo’n situatie altijd met rechts het duel moet aangaan, waardoor het risico een stuk minder groot is.

‘Nu kwam hij ermee weg, maar negen van de tien keer gaat de bal toch echt op de stip’, aldus de immer kritische Cruijff. (Foto: Pvt pauline)

Praat Mee!