Effectief Praag maakt einde aan Europees avontuur PEC

Dit was het liveblog voor de Europa League wedstrijd tussen Sparta Praag en PEC Zwolle. Beide teams speelde tegen elkaar de tweede wedstrijd van de play-off voorronde van de Europa League. Het dappere Zwolle creëerde best wat kansen, maar het ontbrak steeds aan effectiviteit. Dit, in tegenstelling tot Praag, dat niet aarzelde en keihard toe sloeg.

PEC Zwolle begon goed aan de wedstrijd. De ploeg van Ron Jans creëerde gelijk kansen via Jody Lukoki en Ryan Thomas. Aan afronding ontbrak het echter steeds. Zonde, dat besefte de spelers van PEC al helemaal toen in de 10e minuut Sparta Praag wel trefzeker was. 1-0 van Ladislav Krejci die zomaar door kon lopen en de bal langs Diederik Boer schoot.

PEC liet zich niet gek maken en bleef kansen creëren. Maar wederom ontbrak de effectiviteit bij de Zwollenaren. Een tegenaanval van Praag maakte dan ook abrupt een einde aan het sprookje. Borek Dockal liep dwars door de verdediging van Zwolle en haalde uit: 2-0. Beide ploegen konden gelijk naar de kleedkamer om te rusten. Alleen met een ijzersterk plan B zou Zwolle de 3-1 virtuele achterstand nog weg kunnen poetsen.

De Zwollenaren begonnen de tweede helft niet heel veel beter. De slordigheid bleef in het spel zitten en de pogingen werden naast het goal geschoten in plaats van erin. In de 63e minuut was het daarom weer Praag dat scoorde en een complete cursus effectiviteit aan PEC gaf: 3-0 door Jakub Brabec.

Zwolle bleef echter dapper door voetballen, en de kansen kwamen vanzelf. In de 82e minuut was het Mustafa Saymak die werd neergehaald door Praag verdediger Radoslav Kovac. Invaller Stefan Nijland aarzelde niet en schoot de bal in de linkerhoek; de eretreffer van Zwolle was een feit! 3-1. Daar bleef het ook bij.

Jammer, maar kunnen we Zwolle eigenlijk wel iets kwalijk nemen? De mannen van Jans hebben gestreden tot het laatste moment , maar het zat er simpelweg niet in voor de ploeg die drie jaar geleden nog in de Jupiler League speelde. (Foto: Paul Blank)

Voorbeschouwing:

Vanavond zal PEC Zwolle 200 procent inzet tonen om door te gaan naar de volgende ronde Europa League. Dat de club, die drie jaar geleden nog Jupiler League speelde, meedoet met de voorronde Europa League is al een sprookje op zich. In de heenwedstrijd van vorige week speelde PEC keurig 1-1 gelijk en had het misschien wel kunnen winnen.

Vandaag dus de taak voor de Zwollenaren om dat sprookje compleet te maken en te winnen van de kampioen van Tsjechië. Het zal een lastige opgave worden maar trainer Ron Jans én zijn mannen hebben er het volste vertrouwen in.

Scoreverloop:

1-0 ’10 Ladislav Krejci

2-0 ’44 Borek Dockal

3-0 ’63 Jakub Brabec

3-1 ’82 Stefan Nijland

Opstellingen:

Opstelling Sparta Praag: Bicik;  Nhamoinesu, Brabec, Kovac, Dockal; Husbauer, Krejci, Marecek; Matejovsky, Kaderabek en Lafata

Opstelling PEC Zwolle:  Boer; Van Polen, Sainsbury, Van der Werff, Van Hintum; Saymak, Drost, Rienstra, Lukoki, Thomas; Necid

Bijzonderheden:

Praat mee:

Praat Mee!