Robben: ‘Egoïsme is een kwaliteit van mij’

Arjen Robben was vorige week even in Nederland. De 82-voudig international was over komen vliegen uit Duitsland om bij College Tour, een televisieprogramma waarbij mensen uit het publiek vragen aan de gast stellen, aanwezig te zijn. Vrijdagavond werd het programma uitgezonden. Zo kwamen wij, van Onze11, veel meer over de geboren Groninger te weten.

‘Vind je het erg dat je de prijs van ‘Europees beste speler van het jaar’, niet hebt gewonnen?’, was een van de eerste vragen die ‘alvast’ gesteld werd.

‘Nee het is niet erg dat ik hem niet gewonnen heb. Tuurlijk is het jammer als je zover komt. Je hebt je werk gedaan, een hartstikke mooi seizoen gespeeld, daaruit ben je dan geselecteerd. Maar ik hecht meer waarde aan prijzen die ik haal met clubs en het Nederlands elftal. Dat is ook het mooie aan het voetbal’, vertelt de op één na beste speler van Europa.

‘Je bent slachtoffer geweest van heel wat blessures. Heb je er ooit over nagedacht om te stoppen met voetbal?’

‘Die gedachtes hebben soms wel door mijn hoofd gespeeld ja. Alleen bleef het ook bij gedachtes. Ik heb nooit écht overwogen te stoppen. Ik heb drie, vier jaar geleden wel fases gehad waarin ik er helemaal klaar mee was en dacht: ‘Oké, dit is echt niet meer leuk’. Maar ik wist altijd dat het wel goed zo komen. Het is ook mooi dat ik het de laatste jaren zo goed onder controle heb. Dan kun je echt intens genieten van het spelletje.’

‘Ik hoor vaak mensen die zeggen: ‘Arjen is een heel ander persoon geworden in de laatste twee jaar.’ Is dat ook zo?’

‘Nou, dat weet ik niet. Ik heb wel de Champions League gewonnen. Dat was altijd al mijn grootste doel in mijn carrière. Je wilt het hoogst haalbare en daar doe je alles voor. Misschien is daarmee een stukje druk van mijn schouder gevallen. Daarnaast natuurlijk het fysieke. Ik ben al een hele lange tijd fit en ik kan genieten van het spelletje. Dan straal je misschien nog meer plezier uit.’

‘Welke les kan jij potentiële leiders mee geven?’

‘Ik denk dat het sowieso een beetje in je moet zitten. Het is een rol die je ligt en anders moet je die aanpakken’, vertelde Robben die zich zelf als voorbeeld gebruikt. ‘Bij het WK in Brazilië was het natuurlijk een jonge, onervaren ploeg en dan word je automatisch richting die rol gedrukt. Je hebt in een ploeg altijd mensen die de leiding pakken. Later keek ik filmpjes terug van bijvoorbeeld verlengingen waarbij ik voor de groep stond. Dan denk ik: ‘Oh, dat was ik.”

‘Hoe heb jij je toen je nog zo jong was je zo goed kunnen focussen op het voetbal, om te bereiken waar je nu bent?

‘In het begin was ik er heel goed van bewust dat het profvoetbal voor weinig mensen was weg gelegd. Maar toch besloot ik mijn studie (havo, red) af te maken. Want je kan één keer een rotschop krijgen en je been breken; dan heb je helemaal niets meer over. Ook heb ik gewoon mijn eigen koers gevaren. Ondanks dat de combi van school en voetbal soms botste.’

‘Ik heb talenten gezien die beter waren dan ik. Maar die konden het mentaal gewoon niet aan. En dat is denk ik toch een karaktereigenschap die bij mij wel goed zit.’

‘Heb je er spijt van dat je dingen in je jeugd heb moeten missen?’

‘Nou, spijt is niet het goede woord want ik heb er heel veel voor terug gekregen. Maar bijvoorbeeld het hele studentenleven heb ik natuurlijk moeten missen. Maar ik ben zeker geen saaie lul. Ik heb ook wel is een feestje gepakt en ben ook wel is hartstikke zat geweest. Er zijn genoeg mensen in de zaal die mij wel is anders hebben gezien, haha.

‘Is voetbal je leven?’,  vroeg de jongste ‘deelnemer’ van het programma naïef.

‘Ja dat klopt. Maar mijn familie en vrienden zijn ook mijn leven. Dat hoort eigenlijk allemaal bij elkaar.’

Egoïsme

In de loop van de uitzending viel vaak het woord ‘egoïsme’, met betrekking tot Robben. Hij legt uit wat hij daarvan denkt. ‘Kijk, ik loop al mijn hele carrière tegen dat woord aan. Egoïsme is een kwaliteit van mij. En daardoor heb ik het zover geschopt in zijn carrière. Het is maar net hoe je het gebruikt. Als je het buiten het veld ook gaat gebruiken, dán heb je een probleem.’ (Foto: Alex Norton)

 

 

Praat Mee!