FIFA-official ontving 2 miljoen dollar uit Qatar

Het WK voetbal 2022 wordt gespeeld in Qatar en daar werden bij de toewijzing van het toernooi al vraagtekens bij geplaatst. Uit gegevens van de Britse Daily Telegraph blijkt nu dat een FIFA-official die betrokken was bij de toewijzing, 2 miljoen dollar ontving van een Qatarese organisatie.

Voormalig vice-president van de FIFA, Jack Warner, zou hoogstpersoonlijk 1.2 miljoen dollar hebben ontvangen van de Qatarese organisatie vlak na de toewijzing van het toernooi aan de Golfstaat. Ook Warner’s zoon ontving een gigantisch geldbedrag, namelijk 750.000 dollar. Een werknemer ontving bovendien nog eens een slordige 400.000 dollar. De Amerikaanse FBI onderzoekt de zaak nu. Warner zou het geld ontvangen hebben van een firma van Mohammed Bin Amman, eveneens voormalig lid van het organisatiecomité van de FIFA.

Warner was een van de 22 stemgerichten die uiteindelijk kozen voor het omstreden WK 2022 in Qatar. Warner en zijn familie hebben niet willen reageren op de nieuwe aantijgingen. In juni 2011 legde Warner al zijn voetbaltaken neer nadat hij door de FIFA al in verband werd gebracht met corruptie. Het WK 2022 in Qatar werd in 2010 in Zürich toegewezen aan het steenrijke land. (Foto: Downing Street)

Instant update – 12:26 uur
De Qatarese voetbalbond heeft gereageerd op de aantijgingen van de Daily Telegraph. De bond stelt ‘strikt volgens de FIFA-regelgeving en de daarbij behorende ethische code te hebben gehandeld. In een verklaring zegt de bond van niks te weten. ‘Wij zijn ons niet bewust van alle meldingen rond zakelijke transacties tussen particulieren.’ Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Praat Mee!