Affelay: ‘Het was een vreselijke periode’

Ibrahim Affelay. Het was een naam die bij Oranje niet uit de selectie weg te denken was. ‘Was’, want  het is inmiddels bijna twee jaar geleden dat de vleugelaanvaller zijn land mocht vertegenwoordigen. Blessureleed en weinig speelminuten bij zijn clubs zorgden ervoor dat de 44-voudig international in Nederland bijna vergeten was. Nu, september 2014, is Affelay weer terug in de selectie bij Oranje.

Dat ‘Ibi’ er nu weer bij is, doet hem dan ook heel goed. ‘Ik geniet van de geintjes, de sfeer en het spelletje. Ik ben weer een bevoorrecht mens. Ik was wel verrast door het belletje van de bondscoach, al was het vroeger heel normaal dat ik hier was’, verteld de speler, die momenteel op huurbasis uitkomt voor Olympiakos Piraeus, aan ANP. Affelay staat nog steeds onder contract bij Barcelona, waar hij ook al eens verhuurd werd aan Schalke 04. Bij de Duitse club begonnen de blessures waardoor Affelay zolang niet in actie kon komen voor het Nederlands elftal.

De medische staf van Schalke 04 onderschatte de blessure die Affelay opliep tijdens zijn laatste interland. ‘Ik voelde iets knappen, maar wist niet wat. Maar ik bleef last houden. Ik was niet explosief en had geen kracht.’ Een operatie was het gevolg. ‘Ik moest zes weken met mijn been omhoog liggen en kon niets. Probeer dat eens, helemaal niet bewegen. ’s Nachts werd ik wel twintig keer wakker. En dan nog de gedachte of ik ooit fit zou worden.’

Uit een MRI-scan bleek dat de blessure flink was verergerd. ‘Een pees was kapot, de hele boel hier was naar beneden gedonderstraald. Terug in Barcelona vertelden ze dat ik alles erger had gemaakt door verder te trainen. Ik ben te laat geholpen, een simpele scan had veel voorkomen’, betreurt Affelay.

Na de operatie duurde het maar liefst veertien maanden voordat Affelay weer hersteld was. ‘Het was een vreselijke periode. Ik had een been als een tandenstoker. Ik was een soort baby, moest opnieuw leren lopen. Echt niet normaal.’

Aanstaande donderdag, 4 september, speelt Oranje een oefeninterland tegen het Italië, overigens zonder toppers Balotelli en Chiellini. 4 dagen later spelen de mannen van bondscoach Guus Hiddink tegen Tsjechië, in het kader van de EK-kwalifactie. Wie weet kan Affelay éíndelijk weer minuten maken voor het Nederlands elftal, en misschien wel gelijk belangrijk worden.

 

Praat Mee!