Hiddink keert tijdens Italië – Nederland terug bij Oranje

Guus Hiddink keert donderdagavond terug op de bank bij het Nederlands elftal. De nieuwe bondscoach was tussen 1995 en 1998 al bondscoach en staat zestien jaar later opnieuw voor de groep.

Guus Hiddink

Hiddink reikte met Oranje op het EK van 1996 tot de kwartfinale, maar dat EK zal met name bekendstaan om de zogenaamde kabel waar Hiddink mee te maken kreeg. In het elftal van Hiddink was een duidelijke scheiding tussen de donkere en blanke jongens, een situatie die tijdens het EK in Engeland uiteindelijk tot ontploffing kwam.

Veel beter ging het onder Hiddink tijdens het WK in 1998 in Frankrijk. De equipe van Hiddink kwam tot de halve finale waar (onterecht) na het nemen van penalty’s verloren werd van Brazilië. Met name het moment waarbij Pierre van Hooijdonk een zuivere penalty werd onthouden, zou in het geheugen van de Nederlandse natie gegriefd blijven. Oranje verloor uiteindelijk de strijd om plek drie en vier van Kroatië, wat Hiddink’s laatste wedstrijd als bondscoach van het Nederlands elftal was voordat hij naar Real Madrid vertrok.

Italië – Nederland

Tijdens Italië – Nederland keert Hiddink donderdagavond zestien jaar na dato terug op de bank van Oranje. Het Nederlands elftal oefent tegen de Italianen, die tijdens het WK in Brazilië roemloos in de poulefase werden uitgeschakeld. Hiddink moet het in Bari doen zonder sterspeler Arjen Robben, die ook de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië zal missen. Dirk Kuyt krijgt donderdagavond eens temeer de kans zich in de kijker te spelen als rechtsbuiten.

Opstelling Nederland tegen Italië

Hiddink wond er woensdag tijdens de persconferentie geen doekjes om hoe hij zal beginnen tegen de ploeg van de debuterende bondscoach Antonio Conte. Jasper Cillessen, Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Daley Blind, Wesley Sneijder, Nigel de Jong, Georginio Wijnaldum, Dirk Kuyt, Robin van Persie en Jeremain Lens moeten de klus klaren in het Zuid-Europeaanse land.

Of Oranje ook zo tegen Tsjechië zal beginnen hangt af van de verrichtingen van de elf basisspelers, gaf Hiddink aan. ‘Dat wil niet zeggen dat ik zo ook in Praag begin. Ik wil eerst iedereen eens goed aan het werk zien’, aldus de ervaren oefenmeester.

Italië – Nederland start om 20:45 uur en is live te volgen op Onze11. SBS6 zendt de wedstrijd op de televisie uit. Het delen van livestreams in de reacties is niet toegestaan. (Foto: Maarten)

 

Praat Mee!