Hiddink over Rusland: ‘Niet boycotten’

Volgens bondscoach Guus Hiddink doet Nederland er geen goed aan om een sportboycot tegen Rusland te beginnen. Volgens de trainer moet de sport niet voor dat soort zaken misbruikt worden. ‘Als je iets wilt stellen tegenover iets afschuwelijks moet je het proberen op het hoogste niveau politiek op te lossen.’

Vliegramp met MH17

De spanningen tussen Nederland de EU en Rusland zijn flink opgelopen na de vliegramp met vlucht MH17, die hoogstwaarschijnlijk door Russische separatisten uit de lucht werd geschoten boven Oekraïens grondgebied. Na die ramp, waar 197 Nederlanders de dood vonden, werd gesuggereerd dat een boycot van het WK 2018 in Rusland een optie zou moeten zijn voor de Europese landen, waaronder Nederland.

Hiddink over Rusland

Hiddink, zelf bondscoach van Rusland tussen 2006 en 2010, ziet daar echt niets in. ‘Een sportboycot vind ik misbruik. Ik heb nog steeds goede contacten in dat land, en doe niet mee aan het generaliseren. Maar mijn standpunt heeft niets te maken met mijn verleden als bondscoach van Rusland’, zegt Hiddink over Rusland. Hiddink zal zelf overigens in 2016 het bondscoachschap overdragen aan de huidige assistent Danny Blind, die Nederland dan wel of niet naar het WK in Rusland zal moeten leiden. Oranje zal zich daarvoor eerst willen plaatsen voor het EK 2016 in Frankrijk, te beginnen tegen Tsjechië.

Praat Mee!