Jong Oranje lijdt onnodige nederlaag tegen Georgië

Jong Oranje heeft dure punten verspeeld in de kwalificatiereeks voor het jeugd-EK van 2015. In de Adelaarshorst in Deventer ging de ploeg van debuterend bondscoach Adrie Koster met 0-1 onderuit.  

Jong Oranje, dat aantrad zonder de geblesseerde Quincy Promes, had in de beginfase van de wedstrijd vaker balbezit, maar slaagde er niet in de Georgische defensie in de problemen te brengen. Het elftal van Koster was erg slordig in de eindpass, speelde in een te laag tempo en werd dan ook alleen gevaarlijk via een afstandsschot van aanvoerder Marco van Ginkel. Op slag van rust kwam Jong Oranje er voetballend wat beter door en kreeg het een drietal goede mogelijkheden op de openingstreffer. Castaignos was tweemaal betrokken in een combinatie, waarna Kyle Ebecilio (naast) en Jean-Paul Boëtius (redding keeper) op doel konden schieten. De beste kans kwam echter op naam van Mike van der Hoorn. De Ajacied kon uit een hoekschop op doel koppen, maar kon de bal net niet de goede richting meegeven.

Nederland trok de sterke fase vlak voor rust goed door aan het begin van de tweede helft. Het leverde een kans op voor Van Ginkel. De middenvelder van AC Milan mikte echter te hoog. Na een kwartier spelen in de tweede helft liet Jong Georgië zich ook zien. Uit een hoekschop werd de lat geraakt. Het bleek een waarschuwing voor verder onheil, want in de 71e minuut namen de Georgiërs brutaal de leiding. Een vrije trap van Giorgi Chanturia spatte uiteen op de paal, waarna Jigaura uit de rebound de 0-1 tegen de touwen schoot. Even daarvoor leek Luc Castaignos nog de openingstreffer aan te tekenen. Zijn doelpunt werd echter afgekeurd, omdat de Twente-spits in buitenspelpositie stond.

Koster besloot tien minuten voor tijd met Jürgen Locadia een extra aanvaller binnen de lijnen te brengen. Georgië trok zich terug op eigen helft en loerde op de counter. Gevaarlijk werden de beloften van Nederland niet meer, waardoor de wedstrijd onnodig werd verloren. Door de nederlaag moet Jong Oranje maandag nog vol aan de bak tegen de leeftijdsgenoten van Slowakije als de groepswinst op het spel staat. Jong Slowakije speelde later op de avond gelijk tegen Jong Schotland (1-1). Daardoor hebben de Oranje talenten maandag aan een gelijkspel genoeg om een ticket in de play-offs voor het jeugd-EK te bemachtigen.

(Foto: Football.ua)

Praat Mee!