‘Speelwijze Oranje blijft hetzelfde’

Donderdagavond verloor het Nederlands elftal kansloos met 2-0 van Italië. Bondscoach Guus Hiddink, die zijn rentree maakte als bondscoach, kwam met zijn Oranje al vroeg in de wedstrijd op een 2-0 achterstand. Ook werd er bij de tweede (penalty)goal een rode kaart voor verdediger Bruno Martins Indi geïncasseerd. Dirk Kuijt sprak al over een ‘rampzalig begin’. Simon Zwartkruis, redacteur en tevens Oranje-wachter bij Voetbal International, spreekt van een ‘harde leerschool voor de jonge jongens.’

‘Maar je kan dit beter hebben bij een oefenwedstrijd dan in de kwalificatie (voor het EK, red) zo meteen’, gaat Zwartkruis verder. ‘Bij de eerste goal van Italië zag het er bij Stefan de Vrij niet zo lekker uit. Martins Indi speelde ook niet zijn beste wedstrijd, maar je kan niet alle schuld aan hem geven. Het begint bij het middenveld en daarna laat De Vrij meerder malen zijn man lopen’, aldus Zwartkruis, die het eerder al had over de zwakke start van De Vrij bij zijn nieuwe club SS Lazio.

‘Maarja, Louis van Gaal verloor ook zijn eerste wedstrijd’, weerlegt Zwartkruis hoopgevend. ‘Dat was toen tegen België, tegen wie we kansloos 4-2 verloren. Dat zag er ook totaal niet veelbelovend uit. Toen ging Van Gaal schuiven en puzzelen en toen ging het draaien.

‘Hiddink is het echter niet van plan om het anders in te gaan vullen. Daar heeft hij ook de spelers niet voor. Want de absolute uitblinker van WK, namelijk Arjen Robben, ontbreekt. Voor de rest kan hij niet beschikken over Klaas-Jan Huntelaar. Dus op korte termijn zal de speelwijze niet gaan veranderen. Sterker nog, de ploeg die tegen Italië begon zal ook tegen Tsjechië starten’, vertelt de over de algemeen goed ingelichte Zwartkruis.

Aanstaande dinsdag, 9 september is Tsjechië om 20:45 de tweede tegenstander van Oranje dit ‘interlandweekend’. Dan gaat het echte werk voor Hiddink van start. Er zal dan gespeeld worden om EK-kwalificatie. Bekijk hier het gehele programma van Oranje. Kazachstan, IJsland en Letland zijn na Tsjechië één van de volgende tegenstanders naar aanloop van het eindtoernooi in Frankrijk, 2016.

Praat Mee!