Platini: ‘Ribéry drie wedstrijden schorsen als hij weigert’

Michel Platini, de voorzitter van de UEFA, heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan in gesprek met het Duitse Bild. De Fransman pleit voor het schorsen van voetballers die weigeren voor hun land uit te komen, zoals zijn landgenoot Franck Ribéry. De steraanvaller van Bayern München kondigde onlangs zijn afscheid aan als voetballer van het Franse nationale elftal, terwijl Ribéry pas 31 jaar is.

Platini kan weinig begrip opbrengen voor het besluit van Ribéry om niet meer in te gaan op een uitnodiging van de Franse bondscoach Didier Deschamps. ‘Ik begrijp hier helemaal niks van. Het is niet aan de spelers om te bepalen of ze voor het nationale team spelen, maar aan de coach,’ verklaart de voorzitter van de Europese voetbalbond. ‘Ribéry kan niet zeggen of hij wel of niet voor Frankrijk gaat spelen. Als Deschamps hem in de toekomst een uitnodiging stuurt, moet hij komen. Dat staat in de statuten van de FIFA. Als hij niet komt, wordt hij voor drie duels van Bayern München geschorst,’ zegt Platini alvast over de mogelijke strafmaat. ‘Ik snap hem sowieso niet. Hij is Fransman en het EK in 2016 wordt in Frankrijk afgewerkt.’

Platini vergelijkt vervolgens de situatie van Ribéry met die van Philipp Lahm, die na het winnen van de wereldtitel besloot zijn interlandcarrière te beëindigen. ‘Als Lahm en de Duitse bondscoach afspreken dat hij de speler niet meer selecteert, is dat één ding. Maar in principe is dat niet de beslissing van Lahm, maar van Joachim Löw.’ (Foto: Soccer.ru)

Praat Mee!