Depay stevent af op basisplaats bij Tsjechië – Nederland

Dinsdagavond speelt het Nederlands elftal zijn eerste wedstrijd uit de kwalificatiereeks voor het EK 2016, tegen Tsjechië. De ploeg van bondscoach Guus Hiddink doet dat zonder sterspeler Arjen Robben maar met Memphis Depay. ‘Sommige jonge spelers hebben meer in hun mars, die moeten niet alleen maar invaller blijven’, aldus de bondscoach.

Memphis Depay

Tegen de Tsjechen moet Depay iets van het gemis van Robben goedmaken. De gedachte daarachter is dat de de PSV-er, net als Robben, snelheid heeft, een dribbel en de gave om ieder moment iets beslissends te kunnen doen. Voor Depay zou het zijn eerste basisplaats sinds het WK-duel tussen Nederland en Costa Rica moeten worden. Goed speelde hij die wedstrijd niet, maar volgens Hiddink hoeft dat ook niet altijd. ‘Jonge spelers moeten zich ontwikkelen. En dan mogen ze ook een keer falen. Maar niet te lang.’

Tegen Italië was het al de bedoeling dat Depay in de tweede helft zou invallen. Toen Oranje echter al snel met tien man kwam te staan, kwam het daar volgens Hiddink niet meer van. Maar het was ook bedoeld als prikkel voor de jonge speler. Volgens de bondscoach was Depay na alle lof een tikje vervelend geworden. Snel gaan liggen en zeuren tegen scheidsrechters. Hij moest weer even met beide benen op de grond komen te staan.

Vertrouwen

Ook rekent Hiddink vanavond op zijn routiniers. ‘Tijdens de training heb ik tegen ze gezegd dat ze het voortouw moeten nemen. Wees duidelijk tegen de jonge jongens over wat er moet gebeuren. Een probleem tegen Italië vond ik de onderlinge coaching. De jongeren zijn daarin nog wat timide. Op zich wel logisch: er zit nu eenmaal verschil tussen de groep ouderen van rond de dertig die alles hebben meegemaakt en de jonkies die net komen kijken.’

Tsjechië – Nederland

Op de persconferentie voorafgaande aan het duel gaf de bondscoach aan dat zijn elftal klaar is voor de wedstrijd. ‘Ik denk dat we er klaar voor zijn. Hoewel de vorige wedstrijd ons vertrouwen geen goed heeft gedaan.’ Ook de coach van Tsjechië heeft goed naar het duel van Oranje tegen Italië gekeken. ‘Als je Nederland op het WK tegen Brazilië zag, zag je geen enkele zwakke punten. Maar dat was heel wat makkelijker in de wedstrijd tegen Italië’, aldus Pavel Vrba.

Tsjechië – Nederland wordt dinsdagavond om 20:45 aangevangen. De wedstrijd wordt, als vanouds, uitgezonden op Nederland 3. Uiteraard is Tsjechië – Nederland ook te volgen via Onze11.

Praat Mee!