Nonchalant Oranje verliest van Tsjechië

In Praag werd er dinsdagavond gespeeld in het kader van de EK-kwalificatie. Het WK is nog maar net verleden tijd of het Nederlands elftal mocht alweer zijn eerste wedstrijd spelen naar aanloop van het EK 2016 in Frankrijk. In Praag was Tsjechië de tegenstander. Een land dat vroeger een sterke ploeg had. Op papier is daar weinig van overgebleven. Tóch had Oranje veel moeite met de Tsjechen.

Samenvatting

De eerste helft verliep moeizaam voor Oranje. Na de 2-0 nederlaag tegen Italië vorige week besloot bondscoach Guus Hiddink om het systeem (4-3-3) om te gooien. De succesvolle 5-3-2 formatie van voormalig keuzeheer Louis van Gaal werd weer gehanteerd. Hiermee zou Hiddink het verlies tegen de Italianen weg willen poetsen met een overwinning. ‘We willen goed beginnen. Dat hoeft niet per se met een aanvallend 4-3-3’, waren dan ook de woorden van Hiddink, voorafgaand aan de wedstrijd.

Na twintig minuten geen enkele goede kans gecreëerd te hebben waren het de Tsjechen die toe sloegen. Slordig balverlies op eigen helft zorgde ervoor dat Dockal kon uithalen. Dat deed hij overweldigend. Een keiharde knal in de kruising en Tsjechië stond 1-0 voor in de 21e minuut.

In de volgende 15 minuten van het eerste bedrijf had Nederland het alsmaar moeilijker. De Tsjechen vielen aan en maakte het de vijf verdedigers van Oranje lastig. De mannen van Hiddink kwamen nauwelijks in kansrijke positie. Een panklare voorzet van Daley Blind werd onhandig overgeschoten door Georginio Wijnaldum. Van Persie mistte teenlengte bij een assist van de andere Oranje back, Janmaat.

In de 38ste minuut greep Hiddink in. De bondscoach schakelde over naar plan B: het aanvallende 4-3-3 systeem. Joël Veltman werd naar de kant gehaald; Luciano Narsingh kwam erin het veld om op de rechtsbuiten positie te figureren. Tot meer kansen leidde dit echter niet. Van een goed begin waar Hiddink naar streefde was in de eerste helft zeker geen sprake van.

Een goed begin in de tweede helft was vereist. Daar was ook sprake van. Oranje begon aanvallender met drie aanvallers op het veld, en begon steeds meer kansen te creëeren. In de 55ste minuut was het raak. Stefan de Vrij kopte een voorzet van Blind geweldig binnen: 1-1.

Ondanks dat het Nederlands elftal veel aanviel bleven écht grote kansen uit. De Tsjechen hingen op eigen helft en als ze dan een keer balbezit hadden loerde ze op de counter. Daar had Oranje het meerdere malen erg lastig mee. De wedstrijd kon na de gelijkmaker alle kanten op. Dat bleek dan ook in allerlaatste minuut. Een enorme blunder van Janmaat, die de bal op de paal kopte in plaats van naar Cillessen. Pilar liep door en tikte de bal binnen: 2-1.

Een blamage voor Oranje. In de laatste minuut het gelijkspel weggegeven. Zodoende verliest Hiddink ook zijn tweede wedstrijd en is een slechte start van de EK-kwalificatie een feit.

 

Voorbeschouwing Tsjechië – Nederland

– Tsjechië – Nederland wordt voor de tiende keer gespeeld. Drie keer eerder wist Nederland te winnen, drie keer eerder speelden beide ploegen gelijk en drie keer won Tsjechië. De laatste keer dat Tsjechië van Nederland won was in 2004 tijdens het EK in Portugal. Die wedstrijd zou bekend worden wegens de wissel van Arjen Robben, die vanavond niet meedoet.

– Bij Oranje maken Joël Veltman en Memphis Depay zich op voor een basisplaats. Blikvangers aan de kant van Tsjechië zijn routiniers Petr Cech en Tomas Rosicky.

– Voor bondscoach Guus Hiddink is het zijn eerste officiële duel als bondscoach van het Nederlands elftal sinds de verloren troostfinale van het WK 1998 in Frankrijk tegen Kroatië.

De Telegraaf meldt dat Hiddink terug grijpt op het onder Van Gaal zo succesvolle 5-3-2- systeem. Bondscoach Hiddink bevestigd het gerucht.

Scoreverloop:

1-0 Dockal ’21

1-1 De Vrij ’55 (assist Blind)

2-1 Pilar ’90

Opstellingen:

Opstelling Tsjechië: Cech; Kaderabek, Prochazka, Kadlec, Limberský; Darida, Rosický, Dockal, Vacha; Lafata, Krejci.

Opstelling Nederland: Cillessen; Janmaat, Veltman (’38 Narsingh), De Vrij, Martins Indi, Blind; Wijnaldum, Sneijder, De Jong; Depay, Van Persie

Bijzonderheden:

– In de 38ste minuut gooit Hiddink het systeem om. Veltman verlaat het veld voor Narsingh om het meer aanvallende 4-3-3 te spelen.

Praat mee:

Praat mee over Tsjechië – Nederland via Twitter!


Foto: Warrenfish

Praat Mee!