Cruijff aan Van Gaal: ‘Er moet een collectief staan’

Louis van Gaal kon tot op heden niet overtuigen bij zijn nieuwe club Manchester United. De coach won geen van zijn eerste twee wedstrijden in de Premier League en werd bovendien door een Engelse derdeklasser met 4-0 uitgeschakeld in de League Cup. In Engeland kwam, logischerwijs, al genoeg kritiek op de voormalig Oranje bondscoach. Johan Cruijff doet daar nog een schepje bovenop.

Cruijff gaat, tegenover The Guardian, onder andere in op de vele aankopen die United heeft verricht deze zomer. Voor een ruime 200 miljoen werden Daley Blind, Marcos Rojo, Angel Di María, Radamel Falcao, Luke Shaw en Ander Herrera aangetrokken. ‘Het grote probleem wordt om al deze spelers op de juiste wijze te managen. Individueel zijn het allemaal geweldige spelers, maar ze moeten wel als een team opereren. Bij Barcelona zie ik hetzelfde, met Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar’, vindt de ras-Amsterdammer.

‘Het volgende probleem is dat alle spelers beroemd zijn. Ze verdienen veel geld met activiteiten op en naast het veld. Hoe maak je een team van zoveel ego’s? Dat is bij Manchester United het belangrijkste doel. Zorg ervoor dat er een collectief ontstaat’, geeft Cruijff Van Gaal als tip mee.

‘Ik deel niet zijn visie’

‘Het is zaak ervoor te zorgen dat er elke wedstrijd progressie wordt geboekt. Van Gaal is een man van details, dus het zou kunnen dat het gaat werken. Maar is iedereen bereid zich op te offeren voor het elftal?’, vraagt de legendarische nummer 14 zich af. ‘De kwaliteit van zijn spelers staat buiten kijf, maar van een dergelijke verzameling spelers een winnend elftal smeden is gewoon een heel moeilijk project.’

Dat Cruijff en Van Gaal niet beste vrienden zijn is algemeen bekend. Als het gaat om voetbalverstand zijn de twee ook niet te vergelijken. ‘Van Gaal heeft een goede visie, maar ik deel die niet. Hij smeedt zijn tactieken op een militaristische manier. Ik ben iemand die wil dat individuen voor zichzelf denken en denk meer vanuit balbezit.’

 

Praat Mee!