‘Pirlo-rol’ voor Sneijder pakt verkeerd uit

Galatasaray-coach Cesare Prandelli had gisteravond in het verloren Champions League duel met Arsenal (4-1) een nieuwe rol weggelegd voor Wesley Sneijder. De Italiaan trad aan in een 3-5-2 formatie met Sneijder in de ‘Pirlo-rol’, als middenvelder vlak voor de verdediging. Echt succesvol was het experiment niet. Na ruim veertig minuten keken de Turken al tegen een 3-0 achterstand aan.

In zijn periode als bondscoach van Italië bleek de 3-5-2 formatie een gouden greep van Prandelli. Het was de opmaat voor een finaleplaats op het EK van 2012, waarin Spanje uiteindelijk veel te sterk was (4-0). Galatasaray speelde afgelopen vrijdag ook al met een vijfmansmiddenveld in de gewonnen competitiewedstrijd tegen Sivasspor (2-1) met Sneijder in een vrije rol vanaf links. Wegens de afwezigheid van aanvoerder en controleur Selçuk Inan werd Prandelli gedwongen om wat wijzigingen aan te brengen in zijn elftal en koos hij voor Sneijder als spelmaker en aanvoerder van de Turkse topclub. ‘Het belangrijkste was dat we kwaliteit wilden in de as van de ploeg. Maar we waren daar te kwetsbaar. Dat is mijn verantwoordelijkheid; het is een nieuw systeem, de spelers proberen slechts te doen wat van ze gevraagd wordt. Helaas was het niet genoeg voor een resultaat,’ tekent Voetbal International op uit de mond van Prandelli.

Sneijder na rust op ’10’

In de tweede helft gooide Prandelli het systeem om en kwam Sneijder weer op zijn vertrouwde positie achter de spits te spelen. De oud-Ajacied bloeide meteen op en was gevaarlijk met enkele afstandsschoten. Ploeggenoot Blerim Dzemaili merkte dit ook op en ziet Sneijder op ’10’ ‘als iets om op voort te bouwen.’ Het is dus nog maar de vraag of Sneijder in de volgende wedstrijd opnieuw voor de verdediging speelt. Prandelli heeft er in ieder geval alle vertrouwen in dat de puzzelstukjes vanzelf op de juiste plek vallen. ‘We zullen echt wel een systeem vinden waarin onze spelers geloven. We hebben een erg goed team, maar dat lieten we niet zien. We maakten veel fouten, daar moeten we van leren,’ besluit de Italiaan.

Praat Mee!