‘Blatter moet aftreden bij de FIFA’

Sepp Blatter moet opstappen bij de FIFA. Dit vindt Michael Hershman, die deel uitmaakt van de onderzoekscommissie van de wereldvoetbalbond. De voornaamste reden hiervoor is het feit dat het onderzoeksrapport naar corruptie bij de toewijzing van de WK’s aan Rusland en Qatar, nog niet openbaar is gemaakt.

Rapport

Het rapport, dat 350 pagina’s telt en is geschreven door Michael Garcia, werd eerder deze maand overhandigd aan de arbitragecommissie van de FIFA. De bedoeling was dat het rapport vroeg of laat openbaar zou worden gemaakt. Blatter liet echter weten dat het geheim zal blijven. Hij beroept zich hierbij op de FIFA-regel dat alleen het uitvoerend comité toestemming kan geven voor het openbaar maken van zo’n belangrijke publicatie.

Schandalen

Volgens Hershman is die beslissing onbegrijpelijk. ‘Er zijn altijd uitzonderingen. In dit geval zou het verstandig van de FIFA zijn om het rapport te publiceren. Het zal zorgen voor meer duidelijkheid, ook als er niets te verbergen valt. Ik denk dat het goed zou zijn voor de sport en voor de organisatie als Blatter stopt als president. Hij was voorzitter in de tijd dat alle schandalen zich voordeden en hij heeft hiervoor nooit verantwoordelijkheid genomen. Als je donkere wolken boven je organisatie hebt hangen, is mijn ervaring dat dat alleen nog maar te redden valt door vernieuwing van het bestuur.’

Praat Mee!