Jong Oranje kan EK vergeten na kansloze nederlaag

Jong Oranje kan plaatsing voor het EK van volgend jaar wel vergeten. Tegen Jong Portugal zat het er geen moment in en werd kansloos verloren met 0-2 na doelpunten van Oliveira en Mané. 

Bondscoach Adrie Koster besloot in zijn basiselftal een plek in te ruimen voor Kyle Ebecilio en debutant Anwar El Ghazi, wat ten koste ging van Daley Sinkgraven en Ola John. Nathan Aké, die normaal gesproken als linksback speelt, startte tegen Portugal als controlerende middenvelder.

De openingsfase van de wedstrijd was veelbelovend. Na een paar minuten kreeg Elvis Manu al een grote kans in de rebound. Jetro Willems kwam door aan de linkerkant en wist Luc Castaignos te bereiken in de zestien. De inzet van de spits van FC Twente werd gekeerd door de Portugese goalie, waarna Manu de afvallende bal van een meter of drie tegen de lat schoot. Niet veel later werd ook Portugal voor de eerste keer gevaarlijk. De linksback van de Portugezen stoomde op en dwong doelman Warner Hahn met een afstandsschot tot het verrichten van een redding.

In het vervolg van de eerste helft was Jong Portugal de bovenliggende partij en kreeg het ook de beste kansen. Cavaleiro was dichtbij de openingstreffer, nadat Van Beek simpel voorbij werd gespeeld. Van Beek kon zijn fout echter op tijd herstellen, waardoor Hahn de bal uiteindelijk onschadelijk kon maken. Vlak voor rust leek Oranje wat meer controle op de wedstrijd te krijgen, maar kwam het elftal van Koster alsnog op achterstand. Van Beek haalde een Portugees naar de grond en zag de scheidsrechter gedecideerd naar de strafschopstip wijzen. Oliveira zette zichzelf achter de bal en haalde de trekker over: 0-1.

In het tweede bedrijf had Portugal opnieuw het betere van het spel. Van Beek had het zichtbaar moeilijk met de wendbare spitsen van Portugal. Pereira glipte kort na rust voorbij de centrale verdediger en verschafte zichzelf ruimte voor een schot. Hahn kon ternauwernood voorkomen dat de marge op twee werd gebracht. Portugal bleef er lustig op los combineren en stelde Hahn nog een aantal keer op proef, maar slaagde er maar niet in om het tweede doelpunt op het scorebord te brengen.

Tien minuten voor tijd deelde Portugal alsnog de knock-out uit aan Jong Oranje. Mané ontsnapte aan de Nederlandse defensie en rondde zijn actie doeltreffend af in de verre hoek: 0-2. Het was een dikverdiende treffer, die de gehele tweede helft al in de lucht hing. Jong Oranje werd in de tweede helft geen moment gevaarlijk en mocht doelman Hahn bedanken dat de uitslag niet hoger uit is gevallen.

Volgende week dinsdag staat de return op het programma. Jong Oranje zal dan voor een wonder moeten zorgen wil het zich nog kwalificeren voor het EK van volgend jaar.

 

Voorbeschouwing Jong Oranje – Jong Portugal

– Jong Oranje – Jong Portugal is de eerste play-offwedstrijd voor het EK van 2015 in Tsjechië. De winnaar over twee wedstrijden plaatst zich voor dit jeugd EK.

– De wedstrijd wordt gespeeld in het AZ-stadion in Alkmaar.

– Terell Ondaan, Sonny Stevens, Wouter Weghorst, Jorrit Hendrix en Joost van Aken zitten niet bij de wedstrijdselectie van Jong Oranje. Zij nemen plaats op de tribune.

– Ten opzichte van de verwachte opstelling van Jong Oranje zijn er twee wijzigingen. Anwar El Ghazi en Kyle Ebecilio starten, terwijl Daley Sinkgraven en Ola John daardoor plaats moeten nemen op de bank.

– Jong Oranje verloor de laatste twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Jong Georgië (0-1) en Jong Slowakije (0-1) en eindigde daardoor als tweede in de poule. Hierdoor had de ploeg van Adrie Koster geen beschermde status tijdens de loting en trof het de leeftijdsgenoten uit Portugal.

– Jong Portugal won als enige land alle duels in de groepsfase.

Scoreverloop:

45+1. Oliveira 0-1 (pen.)

80. Mané 0-2

Opstellingen:

Opstelling Jong Oranje: Hahn; Ligeon (46. Brenet), Van Beek, Rekik, Willems; Ebecilio, Maher, Aké; El Ghazi (68. John), Castaignos en Manu.

Opstelling Jong Portugal: n.b.

Bijzonderheden:

45+1. Sven van Beek begaat een overtreding in het strafschopgebied. De scheidsrechter geeft Jong Portugal een penalty.

Praat mee:

Praat mee over Jong Oranje – Jong Portugal via Twitter!


Praat Mee!