Nederland wint moeizaam van Kazachstan

Vrijdagavond was het de taak aan Oranje om de voorgaande twee wedstrijden uit het geheugen van de supporters weg te poetsen. In het oefenduel tegen Italië werd met 2-0 verloren. Met name het verlies van het EK-kwalificatieduel met Tsjechië (2-1) was een flink domper voor bondscoach Guus Hiddink. Tijd voor revanche dus, tegen Kazachstan. Een ploeg waarvan je als Nederland zijnde met ruime cijfers zou moeten kunnen winnen.

Samenvatting

Met Arjen Robben, Ibrahim Afellay en Gegory van der Wiel in de basis zou Nederland op jacht gaan naar revanche op het verloren eerste kwalificatieduel met Tsjechië. Robben werd door een blessure gemist in de afgelopen interlands. Afellay en Van der Wiel veroverde sinds een lange tijd weer is een plek in de basiself van Oranje. De twee waren lang niet in actie gekomen voor hun land, door slechte vorm en blessures.

Het Nederlands elftal begon, zoals verwacht, aanvallend. Via de flanken probeerde Oranje gevaarlijk te worden. Dat werden ze ook. In de 8ste minuut gaf Van der Wiel een goede voorzet richting Robin van Persie. De spits van Manchester United miste echter teenlengte om de bal binnen te tikken.

Vier minuten na de eerste kans was het raak. Van Persie kreeg de bal aangespeeld van middenvelder Afellay. Van Persie aarzelde niet en schoot de bal keihard in het goal: 1-0. Oh nee, toch niet. Het was buitenspel. Zonde voor Oranje, dat wél liet zien graag te willen winnen, met veel goals het liefst.

Maar dan. In de 16e minuut. Een corner voor Kazachstan, kopte Abdulin perfect binnen. 0-1 voor de Kazachen. De goal voor het uit-team kwam totaal uit de lucht vallen. Een teleurstelling voor Oranje, maar ze moesten door.

Een grote kans voor Oranje in de 21ste minuut. Wesley Sneijder gaf een mooie voorzet met gevoel op Van Persie. De aanvoerder van Oranje kopte de bal net over het doel. De 25 resterende minuten van de eerste helft creëerde Oranje af en toe wat kleine kansen en het werd iets slordiger in balbezit. Hoewel dat laatste toch nog tachtig procent betrof. Écht grote kansen bleven uit, waardoor Nederland met een totaal onverwachtse 0-1 kon gaan rusten.

 

Oranje begon de tweede helft met dezelfde tactiek, namelijk: vol op de aanval. Afellay probeerde het met een afstandschot, die rakelings over ging. Sneijder probeerde het nog maar is met een indraaiende voorzet, die door van der Wiel nét niet kon worden binnen gekopt. In de 54ste minuut werd Klaas-Jan Huntelaar in het veld gebracht voor Nigel de Jong. Een aanvallende wissel dus.

De wissel had een goede invloed op het spel. Oranje ging nog meer vooruit spelen wat resulteerde in een regen aan kansen. In de 61ste minuut was het dan raak! Invaller Huntelaar kopte de bal keurig in de rechter onder hoek na een voorzet van Afellay: 1-1. Twee minuten na de gelijkmaker leek Oranje ineens op wolken te zitten. Dzholchiyev kreeg een meer dan terechte rode kaart na een afschuwelijke tackle op Afellay.

Oranje, met een man meer, was gretig en aanvallen was het enige wat het deed. Het spelbeeld kon worden omschreven als 1 grote aanval. In de 83ste minuut was het dan eíndelijk raak. Uitgerekend Affelay, die zolang niet meer speelde voor Oranje, scoorde de 2-1. Een mooi afstandsschot kon niet worden gepareerd door keeper Mokin.

Nederland had eindelijk de smaak te pakken en de 3-1 kwam dan ook. Van Persie werd neergehaald in het zestienmetergebied en benutte zelf gedecideerd de strafschop. Hoewel iedereen het wel mooi geweest vond, wou Robben nog zijn goaltje meepakken. Dat leek ook te gebeuren in de 91ste minuut. Robben schoot de bal van afstand in de linker onderhoek, maar Huntelaar, die deelnam aan de aanval, stond buitenspel. Het bleef bij 3-1, waardoor Oranje in een moeizame pot drie belangrijke punten pakt in de EK-kwalificatiereeks.

Voorbeschouwing

– De eerste twee duels van Oranje onder bondscoach Guus Hiddink gingen beiden verloren. In het oefenduel tegen Italië werd er met 2-0 verloren. Vier dagen later was Tsjechië ook te sterk, waardoor het Nederlands elftal zijn eerste EK-kwalificatiewedstrijd met 2-1 verloor.

–  Nederland – Kazachstan wordt gespeeld in de Amsterdam ArenA, de thuisbasis van Ajax.

– Alle ogen zullen gericht zijn op Arjen Robben. De sterspeler van Bayern München én Oranje steekt in top vorm. De afgelopen twee interlands werd hij sterk gemist, doordat hij niet mee kon doen door een blessure.

– Oranje staat momenteel vijfde (van de zes) in de kwalificatiepoule met nul punten uit één wedstrijd. Kazachstan staat met één punt derde, doordat ze tegen Letland 0-0 gelijk speelde.

– Er zal een gepaste druk liggen op de schouders van bondscoach Guus Hiddink. De nieuwe manager van Oranje maakte nog weinig indruk en winnen vanavond is, zoals Aad de Mos al zei, een ‘must’.

Scoreverloop:

0-1 ’16 Abdulin

1-1 ’61 Huntelaar (assist Afellay)

2-1 ’83 Afellay

3-1 ’89 Van Persie (penalty)

Opstellingen:

Opstelling Nederland: Cillessen; Van der Wiel, De Vrij, Martins Indi (’81 Fer), Blind; De Jong (’54 Huntelaar), Afellay, Sneijder; Robben, Van Persie en Lens.

Opstelling Kazachstan: Mokin; Miroshnichenko, Dmitrenko, Vorotnikov, Abdulin, Suyumbayev; Bogdanov, Karpovich; Dzholchiyev, Khizhnichenko, Shomko.

Bijzonderheden:

– ’63 rode kaart voor Dzholchiyev, na een verschrikkelijke aanslag op de enkels van Afellay.

Praat mee:

Praat mee over Nederland – Kazachstan via Twitter!

  1. […] laten zien dat winnen van de Kazachen niet lastig is. In oktober vorig jaar won Oranje namelijk met 3-1, hoewel we een draak van een wedstrijd speelden. Als laatste Tsjechië, dat een wat betere ploeg […]

  2. […] het incident tussen spitsen Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie. Laatstgenoemde wou in het duel met Kazachstan (10 oktober 2014) de bal niet afgeven aan Huntelaar, die op zijn beurt zijn onvrede […]

Praat Mee!