Oranje nog ongeslagen tegen Ijsland

Ijsland mag dan na twee wedstrijden aan kop gaan in groep A van de EK-kwalificatiereeks. Op basis van het verleden hoeft Oranje de Ijslanders niet te vrezen. Beide landen troffen elkaar tien keer eerder. Negen maal trok het Nederlands elftal aan het langste eind, terwijl er één keer gelijk werd gespeeld.

De laatste keer dat Nederland en Ijsland tegenover elkaar stonden dateert van 6 juni 2009. Dankzij doelpunten van Nigel de Jong en Mark van Bommel zegevierde Oranje op Ijsland met 1-2 en werd kwalificatie voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika afgedwongen. In 1982 werd er niet gewonnen van Ijsland. Destijds eindigde het duel in een 1-1 gelijkspel. De grootste overwinning op Ijsland dateert van 29 augustus 1973. Deze wedstrijd maakte onderdeel uit van de WK-kwalificatiereeks. Johan Cruijff was tweemaal trefzeker in het met 1-8 gewonnen duel.

Ijsland – Nederland uitverkocht

Ijsland wist de eerste twee EK-kwalificatiewedstrijden in winst om te zetten. Zowel Turkije als Letland ging er met 3-0 af. Oranje herstelde zich gisteren (vrijdag) van een valse start tegen de Tsjechen door Kazachstan met 3-1 opzij te zetten. De wedstrijd tussen Ijsland en Nederland staat maandag om 20.45 uur op het programma in een volgepakt Laugardalsvöllur-stadion in Reykjavik. In een halfuur waren alle beschikbare kaartjes verkocht, zo meldt De Telegraaf. Het stadion in de hoofdstad van Ijsland biedt plaats aan bijna 10.000 supporters. (Foto: Gruesome Gary)

Praat Mee!