Jong Oranje verliest weer van Jong Portugal en mist EK

Jong Oranje heeft niet voor een verrassing kunnen zorgen in Portugal. In een doelpuntrijk duel werd met 5-4 verloren van Jong Portugal, nadat in eigen huis eerder al met 0-2 het onderspit werd gedolven.

In een uiterst aanvallende opstelling verscheen Jong Oranje vanavond aan de aftrap van de return tegen Jong Portugal, in de wetenschap dat er ten minste twee doelpunten gemaakt moesten worden. Bondscoach Adrie Koster stuurde vier aanvallers het veld in: Hupperts, Weghorst, John en Manu. Er ontstond daardoor ook veel ruimte in de omschakeling voor Jong Portugal, wat al snel leidde tot een eerste kans. Tózé was dichtbij de openingstreffer, maar kopte een voorzet rakelings naast. Na een klein kwartier sloegen de Portugezen alsnog toe uit een vrije trap. De bal werd vanaf de linkerkant het strafschopgebied ingeslingerd en door Ruben Vezo binnengekopt voor de 1-0. Nog geen twee minuten later stond het alweer gelijk, nadat debutant Wouter Weghorst knap een voorzet van Jetro Willems tegendraads langs de keeper kopte.

Jong Portugal had zichtbaar moeite om de lange Weghorst in bedwang te houden. Jong Oranje liet zien wel degelijk goed te kunnen voetballen en herpakte zich na de aansluitingstreffer. Weghorst kreeg zelfs een goede kans op de 2-1. Uit een corner kopte de spits de bal op de deklat. Waar Nederland niet toesloeg deed Portugal dit even later wel. In de twintigste minuut moest Warner Hahn een vrije trap over het doel tikken, waarna uit de daaropvolgende corner het tweede doelpunt voor Portugal viel. Neves torende boven de Nederlandse defensie uit en liet de doelman van Jong Oranje volstrekt kansloos: 2-1. Opnieuw zat Nederland echter niet bij de pakken neer. Manu kreeg een paar goede mogelijkheden op de 2-2, maar vond driemaal de keeper op zijn weg. Vlak voor rust kwam Jong Oranje alsnog op gelijke hoogte. Kongolo meldde zich in het strafschopgebied van de Portugezen en kon een piekfijne voorzet binnen knikken.

In het tweede bedrijf werd de hoop van Jong Oranje al vroeg aan flarden geschoten. Ricardo Pereira kreeg van Kongolo en Rekik alle ruimte om aan te leggen voor een schot en verschalkte Hahn in de korte hoek: 3-2. En ook het sprankje hoop dat Jong Oranje na de 3-3 van Aké kreeg werd snel teniet gedaan. Defensief geklungel leidde tot het tweede doelpunt van Oliveira, die daarmee de 4-3 op het bord zette. Het werd zelfs nog 5-3, nadat Silva een counter van Portugal verzilverde. Het slotakkoord was echter voor Aké, die een door Weghorst versierde penalty binnen schoot.

Door de nederlaag loopt Jong Oranje kwalificatie mis voor het EK van volgend jaar in Tsjechië. Ook de Olympische Spelen van 2016 gaan aan de neus van Nederland voorbij.

Scoreverloop:

13. Vezo 1-0

15. Weghorst 1-1

20. Neves 2-1

45+2. Kongolo 2-2

50. R. Pereira 3-2

64. Aké 3-3

66. R. Pereira 4-3

87. Silva 5-3

89. Aké 5-4 (pen)

Opstellingen:

Opstelling Jong Portugal: Sá, Vezo, Guerreiro, P. Oliveira, Pereira, Tózé, Silva, S. Oliveira, Neves, Esgaio en Cavaleiro.

Opstelling Jong Oranje: Hahn; Brenet (71. Ligeon), Kongolo, Rekik, Willems; Aké, Maher (72. Drost); Hupperts (69. El Ghazi), John, Weghorst en Manu.

Bijzonderheden:

Voorbeschouwing Jong Portugal – Jong Oranje

Jong Oranje verloor vorige week donderdag de heenwedstrijd in Alkmaar met 0-2. Oliveira en Mané hielpen Jong Portugal met een doelpunt aan een uitstekende uitgangspositie voor de returnwedstrijd.

– Jong Oranje zal vanavond met ten minste twee doelpunten verschil moeten winnen om uitzicht te houden op kwalificatie voor het jeugd EK van 2015 in Tsjechië.

– Luc Castaignos en Sven van Beek ontbreken vanavond bij Jong Oranje. Castaignos raakte in de slotfase van de heenwedstrijd in Alkmaar geblesseerd aan zijn hamstring, terwijl Van Beek kampt met een bovenbeenblessure. Bondscoach Adrie Koster riep geen vervangers op.

– Het is nog niet bekend welke speler vanavond de spitspositie gaat bekleden. Koster heeft met Wouter Weghorst nog één echte spits tot zijn beschikking. De spits van Heracles Almelo moest tijdens de heenwedstrijd echter genoegen nemen met een plaats op de tribune. Een andere optie die de keuzeheer van Jong Oranje heeft is om Elvis Manu in de spits te zetten.

Praat mee over Jong Portugal – Jong Oranje:

Praat mee over Jong Portugal – Jong Oranje via Twitter!

  1. […] de groepsfase van de EK-kwalificatie uit handen gegeven en ging Nederland kansloos onderuit tegen Jong Portugal (5-4 en 2-0). Koster besloot vervolgens ontslag te nemen als bondscoach en werd tijdelijk vervangen […]

Praat Mee!