‘Het is mooi geweest met Guus en Robin’

COLUMN – Het is nu al tijd voor Guus Hiddink om te stoppen als bondscoach van Nederland. Simpelweg omdat het volk dat graag ziet.

Als je bij het Nederlands Elftal zit, speel je tenslotte voor ‘volk en vaderland’. Maar wat als het volk en vaderland niet meer achter je staan? Voor wie speel je dan als Robin van Persie zijnde? En voor wie coacht Guus Hiddink nog?

Hiddink

Natuurlijk is dit wel typisch de voetballerij. Een paar slechte wedstrijden en de trainer komt zwaar onder druk te staan. Bij Hiddink is het echter een ander geval. Het verschil met het succesvolle WK onder leiding van Louis van Gaal – die ongetwijfeld in z’n vuistje lacht – is namelijk zo schrijnend, dat we nu al weten dat de ouderwetse aanpak van Hiddink niet gaat boteren met het nieuwe Oranje.

En nu het volk Hiddink (67) als een baksteen laat vallen, moet Van Persie zich ook eens achter de oren krabben. Hem valt ook ontzettend veel nationale kritiek ten deel. En terecht. De ster van Manchester United, waar hij vaak laat zien een geweldige spits te zijn, maakt de laatste maanden een gefrustreerde indruk. Het lijkt erop alsof onze Robin moeite heeft met het feit dat bij Oranje niet meer alle ogen op hem gericht zijn, maar op Arjen Robben. De speech die Robben gaf tijdens de kwartfinale tegen Costa Rica had eigenlijk uit de mond van Van Persie moeten komen. En dat weet ‘ie.

Rotte appel

Van Persie wordt de frustratie steeds minder de baas en uit dit in steeds irritantere maniertjes. Met als toppunt natuurlijk het gebaar richting Klaas Jan Huntelaar tijdens Nederland – Kazachstan. Ik vraag me dan toch af wat je als aanvoerder wilt uitstralen richting het team en richting je vaderland.

Het lijkt wel alsof Robin van Persie – even grof gezegd – de rotte appel in de selectie is. De attitude van ‘kijk mij eens, ik ben aanvoerder en jij niet, de aandacht is op mij gericht’ lijkt de hiërarchie binnen de selectie niet ten goede te komen. In mijn ogen is Robben een veel socialere, toegankelijkere aanvoerder dan Van Persie. Maar zodra Robben die band omkrijgt, heb je niets meer aan het gefrustreerde kindje Van Persie. Die gaat zich gedragen als een kind wiens snoep is afgepakt. En met Huntelaar in de selectie hoef je zo’n kinderachtige voetballer er niet bij te hebben. Het is mooi geweest met Guus en Robin. Tijd voor Klaas. (Foto: Tsutomu Takasu, Wiki Commons)

Praat Mee!