Cruijff kritisch: ‘Stoppen met vernederen van de bondscoach’

Johan Cruijff is het niet eens met de malse kritiek aan het adres van Oranje-bondscoach Guus Hiddink. Volgens de legendarische nummer 14 zit er veel meer mis bij het Nederlands elftal dan de keuzeheer.

Cruijff vindt, net als Hiddink, dat het al mis gaat bij de jeugdopleidingen van de Nederlandse clubs. ‘In de Eredivisie zie je wekelijks hoe moeilijk ploegen het krijgen zodra de tegenstander druk gaat zetten’, doceert Cruijff in zijn wekelijkse column in De Telegraaf. ‘Daarom moeten de resultaten van Oranje niet worden afgedaan met het vernederen van de bondscoach, maar moet er serieus worden afgevraagd hoe de opleiding anders kan worden aangepakt.’

Cruijff zou Cruijff niet zijn als hij de oplossing niet op een presenteerblaadje aan zou reiken. ‘Het probleem zit ‘m vooral in het positiespel en de omschakeling. Voor het positiespel in balbezit, bij balverlies en om iemand vrij te spelen komt het op een perfecte basistechniek, balsnelheid en bezetting van de linies aan. Nu zakt de centrale middenvelder in en schuiven de backs door naar de voorste linie. Terwijl onze kracht juist de ruit op het middenveld was, staan er nu maar twee middenvelders in de linie waar de regie wordt bepaald. Zo wordt het ooit zo sterke Nederlandse middenveld steeds verder uitgehold’, was getekend: Johan Cruijff.

Praat Mee!