Koster onder druk: ‘Voor iedereen afwachten’

Afgelopen zomer werd Adrie Koster aangesteld als bondscoach van Jong Oranje. De vervanger van de naar Manchester United vertrokken Albert Stuivenberg had gelijk ambities: ‘Olympisch kampioen worden zou mooi zijn’, vertelde hij eind augustus. Nu, nog geen twee maanden verder, ziet het er een stuk minder rooskleurig uit voor Koster.

De trainer wist namelijk nimmer te overtuigen met de beloftes. De ploeg moest nog één punt halen op groepswinnaar te worden van de EK-kwalificatiepoule. Echter verloor Jong Oranje achtereenvolgend van Jong Geörgië (0-1) en Jong Slowakije (0-1). Vervolgens was Portugal de tegenstander in de play-offs. Er werd thuis met 0-2 verloren. Uit werd het 5-4 voor de Portugezen leeftijdsgenoten. Weg EK. Ook de Olympische Spelen was automatisch weggegooid.

Zodoende ligt coach Koster onder druk bij de KNVB en volgt er een evaluatiegesprek. ‘Het evalueert makkelijker als je net gewonnen hebt’, vertelt Koster tegenover Voetbal International. ‘Maar hadden we wél het EK gehaald, dan waren we óók met elkaar gaan zitten. De datum is geprikt en het zal op korte termijn plaatsvinden. Wat ik zelf wil? Het is voor iedereen even afwachten.’

‘Afscheid nemen van generatie’

Niet alleen de rol van Koster lijkt uitgespeeld. Spelers als Adam Maher, Marco van Ginkel, Ola John, Luc Castaignos en Jürgen Locadia zullen waarschijnlijk geen interlands meer spelen voor Jong Oranje. De lichting van 1993 is te oud om mee te doen aan de kwalificatie voor het EK in 2017, waar nu naar uitgekeken wordt. ‘Er moet afscheid genomen worden van een generatie. Of dat meteen gebeurt valt te bezien’, aldus Koster.

 

Praat Mee!