VIDEO | Oud-prof Ricksen vertelt verhaal bij DWDD

VIDEO | Op 29 oktober 2013 was Fernando Ricksen in de uitzending bij De Wereld Draait Door om zijn nieuwe boek, vechtlust, te onthullen. De onthulling van zijn boek was niet het grootste nieuws van deze avond. In de uitzending vertelde Ricksen, tot ieders verbazing, dat hij lijdt aan de ziekte ALS. Na vele schokkende reacties uit de voetbalwereld was de voormalig Oranje-international woensdagavond (precies een jaar later) terug bij DWDD. Samen met de auteur van het boek, Vincent de Vries, liet Ricksen weten hoe het nu met hem ging.

Ontmoeting met Sepp Blatter en Lionel Messi

Ricksen heeft een turbulent jaar achter de rug. Zo werd hij opgenomen in de befaamde ‘hall of fame’ van de Glasgow Rangers en mocht hij vorige week op bezoek bij de baas van de FIFA, Sepp Blatter, waarvan hij als aandenken een vaan kreeg. Blatter maakte van het moment gebruik om de oud-voetballer uit te nodigen voor het ‘gouden bal gala’ van volgende week. Ricksen heeft altijd als wens gehad om tegen Lionel Messi te spelen, nu dit er niet meer van zal komen zal hij Messi ontmoeten bij het gala.

‘Ik zie jou bijna vaker dan m’n vrouw’

De Vries is voor Ricksen veel meer gaan betekenen dan enkel zijn biograaf. De twee gaan samen door het leven en hebben al veel meegemaakt met z’n tweeën. Op de vraag wat voor band de twee nu met elkaar hebben, was het antwoord van Ricksens biograaf kraakhelder: ‘Fernando zegt af en toe al tegen me dat ik vaker met hem ben dan zijn vrouw.’

Medicijn tegen ALS

De oud-international wordt sinds kort door een dokter uit Sint Petersburg behandeld, in de Russische stad. De betreffende dokter test een nieuw medicijn op Ricksen en nog drie andere mensen. De Vries bevestigde nogmaals dat dit slechts een test is. ‘Veel mensen denken dat dit de doorbraak is, maar laten we hier heel voorzichtig mee zijn. Het woord doorbraak mag in deze nog niet eens vallen’, vertelde De Vries. Fernando Ricksen voegt hier zelf met hulp, vanwege zijn moeite met praten, aan toe: ‘Het gaat beter met mij, mijn manier van praten gaat vooruit sinds ik de medicijnen neem. Er is nog geen remedie tegen deze ziekte, laat ik de eerste zijn die deze ziekte onder de duim krijgt.’

ALS Cruijff Court

In Milaan wordt binnenkort een heus ALS Cruijff court geopend ter ere van Stefano Borgonovo, oud-voetballer van AC Milan die op 27 juni 2013 is overleden aan de spierziekte ALS. Bij de opening van dit veld zullen Ricksen en De Vries ook aanwezig zijn. ‘In samenwerking met de Johan Cruijff foundation wordt dit veld geopend. Cruijff komt zelf bijna nooit bij de opening van de velden, maar in dit geval wel. Hij heeft Fernando mee gevraagd en dan gaan ze daar even samen een balletje trappen’, zei De Vries terwijl hij naar een glimlachende Ricksen keek.

Bekijk hieronder het item van DWDD.

 

Praat Mee!