Update II | Speelstad Porto Alegre blijft aan

UPDATES | Oranje moet mogelijk het programma voor het WK omgooien. Porte Alegre, gastheer tijdens Nederland – Australië en vier andere WK-wedstrijden, zit in de knoop met de financiën en moet zich eventueel terugtrekken als speelstad.

Burgemeester José Fortunati van de Braziliaanse stad is afhankelijk van wet die er voor moet gaan zorgen dat organisaties die investeren in de infrastructuur rond het stadion geen belasting hoeven te betalen. Over deze wet wordt dinsdag in de deelstaat Rio Grande do Sul gestemd.

‘Als het wetsvoorstel wordt verworpen, hebben we geen WK in Porto Alegre’, geeft Fortunati aan in gesprek met Radio Gaucha. ‘Er is geen plan B, plan C of plan Z. Dit is de enige optie om alles te financieren.’

Naast Nederland – Australië staan nu ook Frankrijk – Honduras, Nigeria – Argentinië, Zuid-Korea – Algerije en een achtste finale op de tocht voor de zuidelijke speelstad. Of de FIFA een alternatieve speelstad in gedachten heeft, is nog niet bekend.

Update 25-3 20:31 uur
Brazilië heeft een oplossing bedacht voor het probleem. In het geval dat Porte Alegre zijn verplichtingen niet na kan komen, zal het Braziliaanse Estadio Nacional gebruikt worden om de bovenstaande wedstrijden een huis te bieden, dat meldt The Guardian.

Update 26-3 8:50 uur
Porto Alegre blijft gewoon aan als speelstad tijdens het aankomend WK voetbal in Brazilië.  Het parlement van de Braziliaanse staat Rio Grande do Sul heeft extra geld vrijgemaakt voor de speelstad, waardoor onder andere de wedstrijd Nederland – Australië ‘gewoon’ doorgang zal hebben in Porto Alegre.

De tegenstemmers in het parlement wijzen erop dat de belastingbetaler in Brazilië nu nog meer moet bloeden. Of de beslissing van het parlement om toch nog meer geld vrij te maken voor het WK in Porto Alegre zal leiden tot rellen, zal de komende dagen duidelijk worden. De Braziliaanse bevolking is het erg oneens met de grote uitgaven voor het WK, terwijl gezondheidszorg en educatie onderontwikkelde onderdelen zijn van de samenleving.

Praat Mee!