UEFA coëfficiëntenlijst: strijd tussen Nederland en België

De situatie waarin het Nederlandse clubvoetbal Europees gezien verkeert is nog altijd niet rooskleurig. PSV en Feyenoord deden donderdagavond goede zaken in Europa door respectievelijk te winnen van Panathinaikos (2-3) en HNK Rijeka (2-0), terwijl Ajax tegen FC Barcelona met 0-2 ten onder ging en daardoor werd uitgeschakeld in de Champions League. Europese overwintering van de drie Nederlandse topclubs is absolute noodzaak voor handhaving in de Europese subtop.

België zit Nederland op de hielen

Voetbal International zocht uit welke gevolgen de Europese resultaten van de Nederlandse clubs heeft op de positie van ons land op de UEFA coëfficiëntenlijst, die bepaalt op hoeveel Europese tickets een land recht heeft. Momenteel bevindt Nederland zich op de negende plek van deze ranglijst. België bezet de tiende plek en beleeft vooralsnog een beter Europees seizoen dan Nederland. De Belgen haalden deze speelronde 0,8 punt dankzij een overwinning, twee gelijke spelen en een nederlaag en brachten daarmee het totale aantal behaalde punten voor dit seizoen op 5,4. Nederland verzamelde vooralsnog slechts 3,75 punt en verloor deze speelronde opnieuw terrein. De zeges van PSV en Feyenoord leverden 0,667 punt op.

Op basis van de prestaties van het huidige Europese seizoen vinden we Nederland terug op de twintigste plaats, terwijl België zich knap op een negende plek heeft genesteld. Ook de nummers 11, 12 en 13 (Zwitserland, Turkije en Griekenland) op de UEFA coëfficiëntenlijst behaalden dit seizoen meer punten dan Nederland.

Zeventiende plek dreigt in 2016

Als Ajax, PSV en Feyenoord zich weten te plaatsen voor de zestiende finales van de Europa League, dan zal een vrije val op de ranglijst voorlopig uitblijven. Na volgend seizoen vervallen echter de resultaten van het seizoen 2011/2012, die voor Nederland ontzettend veel punten opleverde: 13,6. Vanaf dat moment komt directe plaatsing van de Nederlandse landskampioen voor de Champions League serieus onder druk te staan. Alleen de eerste dertien landen op de UEFA coëfficiëntenlijst mogen namelijk hun kampioen rechtstreeks afvaardigen voor het miljoenenbal. Op basis van de prestaties van de afgelopen tweeënhalf jaar zou Nederland in het seizoen 2016/2017 als nummer zeventien beginnen aan het Europese seizoen. Het wordt dus weer eens tijd voor Nederlands succes over de grens. (Foto: Instagram)

 

Praat Mee!