Nederland – Mexico; Alles is anders na het WK

Nederland – Mexico wordt woensdagavond 4,5 maand na het WK in Brazilië opnieuw gespeeld. Toentertijd won Nederland in extremis van de Mexicanen in de achtste finale van het WK.

Nadat Mexico in de tweede helft op voorsprong was gekomen door een afstandsknal van Giovanni dos Santos, trok Wesley Sneijder niet lang voor het verstrijken van de officiële speeltijd te stand gelijk. Een verlenging zou er echter niet komen. Nadat Arjen Robben gewillig over het been van Rafael Marquez ging mocht invaller Klaas Jan Huntelaar Oranje vanaf de strafschopstip naar de kwartfinale schieten; iets waarin hij niet faalde.

Het Nederlands elftal zou in Brazilië zelfs doorstoten naar de halve finale, waarin Argentinië na het nemen van strafschoppen te sterk zou zijn. Het team van bondscoach Louis van Gaal won nog wel de troostfinale met 3-1 van gastland Brazilië en kon met opgeheven hoofd en een bronzen medaille terug naar Nederland.

Tijdperk Hiddink

Van de hosanna stemming in Nederland tijdens het WK voetbal, nog niet eens een half jaar geleden, is weinig meer over. Onder de nieuwe bondscoach Guus Hiddink stapelde Oranje nederlaag op nederlaag waardoor aankomende zondag in de EK Kwalificatiewedstrijd tegen Letland het hoofd van Hiddink zelfs op het spreekwoordelijke hakblok ligt. Bij een nederlaag van het Nederlands elftal tegen Letland is het over voor Hiddink, die ook tijdens Nederland – Mexico wel een goed resultaat kan gebruiken.

Geen Van Persie, Martins Indi en De Jong

Hiddink zal tegen Mexico hoogstwaarschijnlijk met Klaas Jan Huntelaar in de voorhoede gaan starten. De spits van Schalke krijgt niet de voorkeur boven aanvoerder Robin van Persie, maar vervangt de geblesseerde Manchester United speler. Achterin keert Ron Vlaar terug bij Oranje en hij zal waarschijnlijk de positie van Bruno Martins Indi innemen, die het trainingskamp van Oranje ook al verlaten heeft.

Omdat Nigel de Jong zich niet in Noordwijk meldde mist Hiddink liefst drie basisklanten, maar het biedt de keuzeheer gek genoeg mogelijkheden om bepaalde spelers op een andere positie te zien. Zo is het aannemelijk dat Daley Blind woensdagavond tijdens Nederland – Mexico vanaf het middenveld zal opereren, de positie die hij bij Manchester United ook inneemt. Hiddink beloofde linksback Jetro Willems immers al speeltijd.

Vermoedelijke opstelling Nederlands elftal

Nederland zal tegen Mexico zodoende waarschijnlijk met de volgende elf spelers aan de aftrap verschijnen: Jasper Cillessen; Gregory van der Wiel, Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Jetro Willems; Georginio Wijnaldum, Daley Blind, Wesley Sneijder; Arjen Robben, Klaas Jan Huntelaar en Memphis Depay.

Ten opzichte van de opstelling tijdens Nederland – Mexico op het WK in Brazilië zijn dat liefst vier nieuwe spelers; Willems en Van der Wiel, die er in Brazilië door een blessures sowieso niet bij waren, en Huntelaar en Depay zijn de nieuwe namen van Hiddink. Op het WK startten Paul Verhaegh (rechtsback), Dirk Kuijt (linksback), Robin van Persie (aanval) en Nigel de Jong (middenveld) nog. Van Gaal speelde toen, zoals bekend, wel in een 1-5-3-2 systeem tegenover het beoogde 1-4-3-3 van Hiddink woensdagavond. De wedstrijd Nederland – Mexico start om 20:30 uur. Onze11 doet live verslag van die wedstrijd, die te volgen is op SBS6.

Praat Mee!