Mexicanen kondigen protest in 43e minuut aan

De Amsterdam Arena is vanavond het decor voor de vriendschappelijke wedstrijd Nederland – Mexico. Mexicaanse voetbalfans grijpen deze aangelegenheid aan om een stille protestactie te houden tegen het geweld in hun vaderland. Er wordt vooral stilgestaan bij de vermissingszaak van de 43 Mexicaanse studenten.

Protestactie Nederland – Mexico

Initiatiefneemster van de actie, de in Nederland wonende Mexicaanse Dianeth Perez Arreola, legt de bedoeling van de actie uit. ‘Door op twee momenten met zwarte zakdoeken te zwaaien willen wij aan onze landgenoten en de rest van de wereld laten zien dat wij met hen meeleven en -rouwen,’ laat Arreola weten aan de NOS. De bedoeling is dat deze zwarte zakdoeken tevoorschijn worden gehaald in de 43e minuut van de wedstrijd en als het Mexicaanse volkslied wordt afgespeeld. ‘Het getal 43 staat voor de 43 studentendoden in Mexico. Door met witte zakdoekjes te zwaaien herdenken wij ze. Ook gaan we proberen spandoeken de Arena binnen te smokkelen. Zo willen wij ons protest extra kracht bijzetten,’ vertelt Arreola.

Roep om steun Oranjefans

Volgens Arreola hebben 400 á 500 Mexicaanse Nederlanders via Facebook al toegezegd mee te doen aan het protest. Ze roept ook fans van Oranje op om de actie te steunen. ‘Voor de wedstrijd staan wij buiten de Arena zakdoekjes uit te delen. De witte zijn voor de Oranjefans en staan symbool voor vrede,’ verklaart Arreola. ‘De zwarte zijn voor de meegereisde Mexicaanse voetbalsupporters. Door met de zwarte te wapperen uiten wij onze rouw, afkeuring en verdriet over de misstanden in het thuisland.’ (Foto: Instagram)

Praat Mee!